26.05.2023, 08:14 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Cea mai importanta resursa pentru business, resursa umana, scade de la an la an, companiile acuza constant lipsa de forta de munca calificata, astfel ca sistemul de educatie joaca un rol important in dezvoltarea viitoare a mediului privat.
Una dintre companiile care sustin nevoia cresterii salariilor dascalilor este Chimcomplex, cel mai mare combinat de produse chimice din Romania, care detine platforme industriale la Onesti si Ramnicu Valcea, cu circa 1.900 de angajati.
Compania spune ca industria chimica este dependenta direct de sistemul educa£tional si ca este nevoie de absolventi bine pregatiti in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei, matematicii pentru a continua sa ramana competitivi pe piata mondiala.
"Majorarea salariilor profesorilor nu este doar o necesitate morala, ci si o investitie strategica in viitorul tarii noastre. (...) In plus, salariile adecvate pentru profesori vor atrage si mentine talentele in sistemul educational. Vrem sa vedem profesori motivati, pasionati si bine pregatiti care sa inspire si sa conduca elevii nostri catre succes. Este necesara o abordare pe termen lung pentru a asigura conditii de munca favorabile, care sa permita profe£sorilor sa-si desfasoare activitatea cu profesionalism si dedicare", au transmis reprezentantii Chimcomplex.
Grupul Bosch, unul dintre cei mai mari jucatori de pe plan local, cu afaceri de peste 500 mil. euro si aproape 10.000 de angajati, a fost primul investitor care a cerut veni£turi mai mari pentru profesori.
"O societate fara profesori bine pregatiti si un sistem sanitar solid nu este o societate care sa se poata dezvolta sanatos. Exista afinitati de a lucra in invatamant, menirea de a fi dascal, nu neaparat pentru salariu. In invatamant nu ai un salariu motivant, mediul privat este atragator acum. In trecut era mai atragator un job la stat. Acum, cele doua categorii trebuie incurajate cu venituri lunare mai atragatoare", spus Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. si reprezentantul grupului Bosch in Romania, in contextul grevei din sistemul de invatamant.
Bosch este in Romania al doilea cel mai dorit angajator din industria auto si printre cele mai cautate companii de pe plan local, avand peste 9.800 de angajati in Romania, din care peste 1.500 in cercetare si dezvoltare.
Dragos Damian, CEO al producatorului de medicamente Terapia Cluj, a abordat si el subiectul salariilor profesorilor. El spune ca datoriile pe care le-a acumulat economia locala pana in acest moment sunt cele care nu permit cresterea salariilor profesorilor.
"Stimati profesori, salariile dumneavoastra sunt platite de performanta economiei noastre. Surprinzator, desi declaratiile venite din mediile politic si de afaceri privind economia noastra sunt extrem de optimiste, nu sunt bani pentru salariile dumneavoastra. De ce oare? Pentru ca suntem indatorati pana la 50% din PIB si pentru ca se apropie varfuri de plata, nu sunt bani pentru cresterile salariilor dumneavoastra. Pentru ca avem un deficit cronic de cont curent, adica nu sunt bani in conturi uneori nici macar pentru salariile din prezent, daramite pentru cresterea salariilor dumneavoastra", afirma CEO-ul Terapia.
Un profesor debutant castiga in Romania 2.400 de lei net pe luna in timpul anului scolar si circa 2.200 de lei in timpul vacantei. Pentru a ajunge in varful ierarhiei salarizarii, adica la o crestere de 77%, trebuie sa petreaca in medie 40 de ani la catedra.
Guvernantii spun ca nu pot creste salariile profesorilor pe cat si-ar dori dascalii pentru ca nu sunt bani la buget. Cu toate acestea, 144.000 de lucratori in IT nu platesc 10% impozit pe venit, iar 442.000 de lucratori in constructii nu platesc asigurari de sanatate, dar beneficiaza de sistemul public de sanatate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.