Notele de degustare ale juriului au descris picatura ca fiind un "stil clasic", cu coacaze negre, menta si un cassis "minunat" pe baza de ierburi, care lasa in gura un gust "proaspat".
Fiecare dintre cele 6.000 de vinuri inscrise in competitia de vinuri din Marea Britanie a fost degustata in orb de cel putin opt judecatori in aprilie, fara a fi furnizate informatii despre pret sau producator, potrivit The Guardian .
Riddoch Pastoralist a trebuit mai intai sa obtina un punctaj de peste 95 de puncte din 100 pentru a castiga o medalie de aur, pentru a putea trece la jurizarea trofeului impotriva tuturor celorlalti cabernet sauvignon din Australia prezenti la expozitie, si abia apoi a fost reevaluat o ultima data impotriva tuturor celorlalti castigatori ai trofeelor nationale pentru a primi trofeul de vin campion.
Cabernet Sauvignon-ul premiat a fost produs de vinificatorul-sef al Riddoch, Tim Heath, si de vinificatorul Matt Reimann in regiunea viticola Coonawarra.
Heath a declarat ca cel mai mare rezultat al castigarii premiului a fost recunoasterea regiunii la nivel mondial ca fiind un loc extraordinar pentru cultivarea acestui soi de struguri.
Secretul vinului este solul
"Coonawarra are o fasie mica si destul de limitata de un tip de sol rosu-argilos special, numit terra rossa, care este o argila cu scurgere libera, asezata peste un mare platou de calcar care a fost asezat acum milioane de ani sub mare. Este destul de racoros pentru ca este aproape de ocean, iar acest tip special de sol este cel pe care il iubeste cabernet sauvignon".
Heath a declarat ca eticheta Riddoch a prezentat in fiecare an lucrari la International Wine Challenge, dar aceasta a fost prima in care au primit un premiu. El a spus ca diferenta fata de recolta din 2021 a fost decizia de a se intoarce la plansa de desen cu procesul de vinificare.
"Ne-am gandit ca exista mai multe de explorat. Am vrut sa facem ceva care sa fie modern si relevant. Asa ca este proaspat si cu fructe stralucitoare, este matasos si lustruit in ceea ce priveste senzatia in gura".
Primirea premiului a fost o "surpriza placuta", a spus Heath. "Este satisfacator atunci cand iti pui sufletul si inima in ceva".
"Cand facem aceste vinuri, nu ne gandim la castigarea de trofee si medalii. Ne concentram doar sa luam zilnic decizii care sa contribuie la obtinerea unui vin cat mai bun, cat mai delicios si mai placut".
In total, Australia a obtinut 62 de medalii de aur, 250 de argint si 199 de bronz in cadrul provocarii, situandu-se pe locul al doilea dupa Franta, care si-a continuat seria de victorii, fiind cea mai premiata tara la fiecare categorie de medalii.
Australia a avut, de asemenea, un succes semnificativ cu vinurile sale fortificate, adunand un total de 24 de medalii, inclusiv 13 medalii de aur in aceasta categorie.
Co-presedintele International Wine Challenge, Sam Caporn, a declarat: "Australia are o istorie lunga si distinsa in ceea ce priveste producerea de vinuri fortificate, dar productia a scazut in anii '60".
"Este minunat sa vedem cum vinificatorii raspund la cererea globala in crestere de vinuri fortificate si se bazeaza pe mostenirea lor viticola pentru a produce vinuri remarcabile in aceasta categorie", a mai spus el.