Economic

thumbs

Avertismentul Bancii Centrale Europene (BCE): Cele mai mari banci din regiune nu sunt pregatite pentru cresterea creditelor neperformante

07.12.2020, 07:27 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Andrea Enria, presedintele consiliului de supraveghere al Bancii Centrale Euro£pe£ne, a declarat, in cadrul Financial Times Global Banking Summit, ca deficientele de pregatire a bancilor pentru o crestere a im£pru£muturilor neperformante este un factor care ar trebui luat in considerare in contextul deciziei de a le permite sa reia platile divi£dendelor si sa rascumperea actiunilor.

BCE a ordonat bancilor din zona euro sa opreasca toate dividendele si sa rascum£pere actiuni pentru a economisi 30 mld. euro de capital in luna martie, la scurt timp dupa ce pandemia a ajuns in Europa. De atunci, sec£torul a facut presiuni puternice pentru ca bancilor mai puternice sa li se permita sa reia distributiile de capital la inceputul anului viitor.

Andrea Enria a declarat ca "exista o dez£batere intensa" la BCE cu privire la reluarea platilor catre actionari. El a spus ca perspectivele macroeconomice vor fi, de asemenea, un factor in decizia sa, care urmeaza sa fie anuntata dupa ce BCE isi va pu£blica noile previziuni pentru 2023 pe 10 decembrie.

"Vom iesi cu o scrisoare catre bancile care se afla sub supravegherea noastra, in care vom evidentia unele aspecte pe care dorim sa le abordeze in ceea ce priveste riscul de credit", sustine Andrea Enria. Aceasta actiune este asteptata sa fie anun£tata de BCE vineri.

BCE a avertizat bancile ca, intr-un sce£nariu sever, s-ar putea confrunta cu 1,4 mld. euro in plus la credite neperformante, mai mult decat in criza din 2008.

Presedintele Consiliului de Supraveghere al BCE a declarat ca banca centrala va "provoca bancile" sa vina cu "proiectii fiabile care sa asigure ca pot face fata unei cresteri a creditelor neperformante si ca au intr-adevar suficient spatiu pentru a relua propriile plati catre propriii actionari".

El a mai spus ca bancile din zona euro au fost impartite in "trei grupuri": un grup a reevaluat fiecare client individual, avand in vedere deteriorarea preconizata a riscului de credit; un al doilea grup a luat dispozitii generale considerabile fara a identifica cu precizie ce clienti sunt expusi riscului de neplata; iar un al treilea grup a adoptat o abordare de tipul "sa asteptam si sa vedem ce se intampla".

Raportul de stabilitate financiara al BCE sustine ca bancile ar putea intampina un al doilea val de pierderi din imprumuturi, mai ales daca guvernele isi retrag garantiile la imprumut si moratoriile datoriilor inainte ca economia sa isi revina pe deplin.

Andrea Enria sustine ca exista anumite riscuri pentru bancile care nu au luat suficiente provizioane in fata unei cresteri a imprumuturilor neperformante, care ar putea sa le faca incapabile sa sustina recuperarea economica.

In aceasta saptamana, Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a declarat ca va reintroduce masuri care sa ofere bancilor mai multa flexibilitate in modul in care asigura imprumuturi supuse tolerantei Covid-19. Dar ABE a subliniat necesitatea raportarii responsabile a riscurilor care apar.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare