Burse

thumbs

Pe piata de gaze de la BRM vor incepe sa fie tranzactionate si contracte de tip forward cu contraparte centrala

07.09.2017, 14:48 Sursa: zf.ro

Bursa Romana de Marfuri (BRM) va lansa o piata a gazelor naturale, pe care vor fi tranzactionate produse si servicii specifice, in urma finalizarii si testarii sistemului IT in parteneriat cu KELER CCP, procesul de admitere a participantilor pe aceasta piata urmand sa fie finalizat in septembrie-octombrie.

Procedura de admitere a participantilor pe noul system va fi finalizata in perioada septembrie - octombrie, astfel incat operatiunile de tranzactionare a contractelor forward pe gaze naturale cu contraparte centrala sa poata demara incepand cu luna noiembrie.

In ultimele luni, BRM si furnizorul de solutii de compensare KELER CCP au finalizat specificatiile IT, implementarea si testarea noului sistem de tranzactionare si clearing, astfel incat, la momentul actual acestea sunt pregatite pentru a fi utilizate de catre particpantii pe piata de gaze naturale. Noile servicii de compensare prin intermediul contrapartii centrale vor furniza in premiera pentru Romania siguranta si eficienta pentru participanti, eliminand riscul de contraparte si cel de piata.

Astfel, BRM va incepe sa tranzactioneze contracte forward pe gaze naturale cu garantare prin servicii de contraparte centrala.

"KELER CCP, prima casa de compensare din regiune autorizata in conformitate cu reglementarile EMIR, este incantata sa isi prezinte expertiza si experienta prin lansarea si operarea cu succes a sistemului de clearing. A fost un proiect provocator pentru dezvoltarea serviciilor noastre pe piata BRM de Contracte forward pe gaze naturale, dar suntem pregatiti si convinsi ca acesta va fi un pas urias pentru BRM si piata din Romania ", a adaugat Karoly Matrai, CEO al Keler CCP.

Lansarea noii piete a gazelor naturale va stimula comercializarea pe termen lung a gazelor naturale in intreaga regiune. "Scopul nostru strategic este de a face piata noastra mai atractiva prin crearea unui sistem de tranzactionare securizat si standardizat, care este acum mult mai accesibil", a declarat Gabriel Purice, Presedinte Director General al BRM.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare