Business international

thumbs

In 70 de ani de existenta Israelul a devenit o superputere militara regionala, iar acum trece printr-un miracol economic sub care se ascund vulnerabilitati: inegalitate severa, dependenta de industria tech si deficit acut de infrastructura

21.05.2018, 00:07 Sursa: zf.ro

Israelul are un deficit acut de infrastructura de transport, este o tara recunoscuta ca un centru mondial al inovarii, dar o parte importanta din aceasta inovare se concentreaza pe aparare, si, mai grav, coeziunea societatii este erodata de inegalitatie sociale profunde. Spre exemplu, aproape 90% din veniturile totale colectate prin impozitul pe venit provin de la doar 20% din populatie.

De cateva ori in scurta sa istorie, Israelul s-a apropiat periculos de colapsul economic. Alimentele au fost rationalizate, iar piata neagra a prosperat, povesteste Bloomberg. Israelul nu avea practic niciun utilaj greu cu care sa-si construiasca infrastructura de care avea cu disperare nevoie. Pana cand Germania nu si-a platit despagubirile de razboi, conditia financiara a tanarului stat a fost precara. Astazi, acele chinuri par franturi de istorie. Israelul nu este doar o putere militara globala semnificativa si o superputere regionala, ci si o masinarie economica formidabila. Este un centru mondial al tehnologiei care are mai multe companii listate pe bursa americana NASDAQ decat oricare alta tara in afara de SUA. De altfel, SUA sunt principalul partener comercial, atat la importuri, cat si la exporturi. Cand criza financiara a lovit lumea, in 2008, economia israeliana abia daca s-a clintit. Sechelul israelian este o moneda puternica. Temerile de un colaps economic au disparut.

PIB-ul a crescut peste asteptari in primul trimestru, cu 4,2% in ritm anualizat. A fost al treilea trimestru consecutiv cu un avans de peste 4%. Investitiile si consumul au inregistrat cresteri de doua cifre, potrivit Haaretz. Importurile de bunuri cu folosinta indelungata, cum ar fi automobilele, s-au dublat, aducand un plus substantial la veniturile din taxe, luate in considerare la calcularea PIB-ului. Fara aceste taxe, cresterea PIB ar fi fost mai modesta, de 2,9%. Rata somajului a coborat la 3,6% in martie, cel mai scazut nivel din anii 1970. Inflatia a fost de 0,4% in aprilie. Exporturile, care reprezinta aproape o treime din activitatea economica, au urcat cu 7%. Investitiile in active fixe au sarit in sus cu 20%, iar cheltuielile cu capitalul cu 43%. Aceste cifre trezesc ingrijorari ca economia israeliana se apropie rapid de capacitatea maxima de crestere.

Estimarile arata ca economia va creste cu 3,3% anul acesta. Israelul a avut anul trecut un PIB per capita de 38.428 de dolari, potrivit datelor OCDE. Acest scor pune Israelul in spatele SUA sau al Germaniei, dar inaintea Coreii de Sud, o tara superindustrializata si tehnologizata, si a Spaniei, care face parte din zona euro. Investitii straine directe de 100 de miliarde de dolari intra in tara, noteaza Deutsche Welle. Preluarile de miliarde de dolari de startup-uri israeliene fac titlurile stirilor de profil. Un exemplu graitor in acest sens: 15,3 miliarde de dolari platite de Intel pentru Mobileye. Desi avea doar circa 600 de angajati la vremea achizitiei, in august 2017 compania era deja considerata lider mondial in sectorul sistemelor de asistenta la sofat.

Insa pentru Karnit Flight, guvernatoarea bancii centrale a Israelului, dependenta de afacerile din tehnologie nu este ceva bun. Ea a avertizat ca "locomotiva economica" a tarii, adica industria tehnologiei de varf, "trage vagoane rablagite".

O alta problema este ca locomotiva nu prea mai are pe unde sa-si traga vagoanele. Desi populatia Israelului s-a dublat la peste 8,5 milioane de locuitori din anii 1980 incoace, infrastructura nu a tinut pasul, cel putin in comparatie cu ritmul de dezvoltare din SUA si Europa.

Un studiu realizat anul trecut arata ca pentru a ajunge din urma SUA si Europa, Israelul ar trebui sa-si dubleze cheltuielile cu infrastructura la 4% din PIB in urmatorii 15 ani, scrie CNBC. Apoi, de decenii nu s-a investit in educatie. In plus, cresc inegalitatile sociale, spune Dan Ben-David, economist la Institutul Shoresh pentru cercetare socioeconomica al Universitatii din Tel Aviv.

"Saracia si distribuirea inegala a veniturilor din Israel sunt la unele dintre cele mai ridicate niveluri din lumea dezvoltata. Jumatate din populatia Israelului nici macar nu ajunge la limita de jos de la care se percepe impozit pe venit si nu plateste niciun impozit pe venit. Aproape 90% din veniturile totale colectate prin impozitul pe venit provin de la doar 20% din populatie", spune Ben-David.

Mai rau, in raport cu alte state OCDE, productivitatea din Israel sta de patru decenii in urma. "Multe dintre scolile noastre sunt la acelasi nivel cu cele din tarile in curs de dezvoltare. Si jumatate din elevii nostri invata in astfel de scoli", explica economistul. Studiul despre infrastructura leaga productivitatea slaba a muncii de deficitul de capital de infrastructura.

Motivul pentru care universitatile israeliene continua sa fie lideri mondiali in cercetare este faptul ca statul inca beneficiaza de investitiile si de munca de dezvoltare ale "generatiei care a facut pionierat" dupa independeta, a mai spus Ben-David. O alta problema cu implicatii sociale este ce se intampla pe piata imobiliara. Chiriile in zonele metropolitane ale Tel Aviv si Ierusalim cresc atat de mult incat tot mai multi cetateni nu si le mai pot permite.

In ceea ce priveste inovatia, armata este unul din principalii beneficiari. Dintre cele 5.000 de startup-uri din Israel, circa 300 sunt specializate in securitate IT. Iar multi dintre fondatorii acestor companii de cybersecuritate, cum ar fi Argus, Check Point si Cyber ??Ark, isi fac seviciul obligatoriu de trei ani in armata la unitatea de lita 8200. Despre aceasta unitate de informatii, pentru care lucreaza grupuri de hackeri, se spune ca ar fi in spatele atacului Stuxnet din iunie 2010 asupra infrastructurii de cercetare nucleara iraniana.

Potrivit cifrelor guvernamentale, circa 5% din PIB este investit in cercetare si dezvoltare. Cu toate acestea, daca in anii 1970 Israelul avea sapte universitati cu institute de cercetare de top, acum, dupa dublarea populatiei si cand tara este mult mai bogata, numarul de universitati este acelasi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare