Eveniment

thumbs

Factorul uman, principalul cost al fermierilor romani. BNR: Fermierii romani aloca 35% din costurile de productie pentru angajati, fata de 18% ungurii

18.11.2018, 13:50 Sursa: zf.ro

Romania continua sa utilizeze mai intens factorul munca in procesul de productie, in comparatie cu Ungaria si Polonia, precum si fata de media Uniunii Europene (UE), arata o analiza a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), publicata in "Buletinul lunar" din august 2018, nr. 298.

In structura costurilor de productie din agricultura, ponderea muncii s-a redus in Romania de la 37% in 2010 si 38% in 2013 la 35% in 2016, potrivit calculelor BNR pe baza datelor de la Eurostat si Farm Accountancy Data Network (FADN).

In schimb, aceasta pondere a scazut in Polonia de la 29% in 2010, la 27% in 2013 si 26% in 2016, in timp ce in Ungaria a ramas constanta la 18%, iar media UE s-a redus de la 27% in 2010, la 25% in 2013 si 21% in 2016.

In aceeasi perioada, ponderea pamantului a ramas, in medie, aproape aceeasi in structura costurilor de productie: in Romania, de la 5% in 2010, la 6% in 2013 si in 2016; in Ungaria de la 6% in 2010 la 7% in 2013 si 2016; in UE, de la 6% in 2010 si 2013 la 5% in 2016; in Polonia de 3%, in toti anii.

In acelasi timp, ponderea capitalului in structura cheltuielilor a crescut, cu exceptia Ungariei, unde de la 16% in 2010 a scazut la 14% in 2013, dar a revenit la 16% in 2016. In Romania, capitalul a urcat de la 12% pondere in cheltuielile de productie din 2010 la 14% in 2013, pana la 20% in 2016.

In Polonia, capitalul reprezenta 22% din costurile de productie din 2010, dupa care a urcat la 24% in 2013 si 31% in 2016. In acelasi timp, in UE, acesta reprezenta 24% din cheltuielile de productie in 2010, 25% in 2013, dupa care a accelerat pana la 37% in 2016.

In paralel, consumul intermediar, ca pondere in costurile de productie, s-a redus pentru majoritatea fermelor din pietele citate. Consumul intermediar a scazut in Romania de la 45% in 2010 la 42% in 2013 si pana la 38% in 2016, in Polonia de la 46% in 2010 si 2013 la 40% in 2016, iar in UE de la 43% in 2010 si 44% in 2013 la 37% in 2016. Exceptie face Ungaria, unde ponderea consumului intermediar a ajuns sa reprezinte de la 60% in 2010 la 61% in 2013 pana la 59% in 2016.

BNR a utilizat, in analiza citata, indicatori furnizati de Conturile Economice din Agricultura, calculati in linie cu metodologia Conturilor Economice Nationale (ESA 2010). Datele la nivel de ferma au fost preluate din doua baze de date furnizate de Comisia Europeana, respectiv ancheta structurala exhaustiva realizata din trei in trei ani, denumita Farm Structural Survey (FSS) si Sondajul Farm Accountancy Data Network (FADN).

Acesta din urma incorporeaza doar fermele ce depasesc pragul anual al productiei (exprimata in euro) necesar pentru a fi considerate viabile din punct de vedere economic. In cazul Romaniei, acesta este de 2.000 de euro, iar pentru Ungaria si Polonia de 4.000 de euro. FADN acopera 31% din numarul de ferme romanesti, 21% din cele unguresti, respectiv 52% pentru sectorul agricol polonez, acestea fiind responsabile pentru 86% din productia agricola totala a Romaniei, respectiv 93% in cazul Ungariei si 94% in cel al Poloniei, pentru anul 2013.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare