Business international

thumbs

Este oficial: Statele Unite au inceput retragerea trupelor din Siria

11.01.2019, 14:18 Sursa: zf.ro

Armata Statelor Unite a inceput retragerea efectivelor militare din Siria, a anuntat vineri un oficial militar citat de cotidianul USA Today.

Anuntul a fost facut de colonelul Sean Ryan, purtatorul de cuvant al coalitiei antiteroriste internationale coordonate de Statele Unite.

Oficialul SUA nu a oferit detalii operationale despre retragerea din Siria, unde sunt aproximativ 2.000 de militari americani.

Joi, secretarul de Stat Mike Pompeo a anuntat ca retragerea totala a trupelor americane din Siria se va produce, pe fondul criticilor generate de hotararea luata de presedintele Donald Trump. "Decizia presedintelui Trump privind retragerea trupelor a fost luata. Vom face acest lucru", a declarat Mike Pompeo.

Statele Unite vor retrage trupele din Siria "in ritmul adecvat", a afirmat, luni seara, presedintele Donald Trump, subliniind ca operatiunile antiteroriste vor continua. "Cotidianul ratat New York Times a scris cu buna stiinta un articol foarte imprecis despre intentiile mele in Siria. Fara nicio diferenta comparativ cu afirmatiile initiale, ne vom retrage din Siria in ritmul adecvat si in acelasi timp vom continua sa combatem reteaua terorista Stat Islamic si sa facem toate celelalte lucruri prudente si necesare!", a transmis Donald Trump prin Twitter. Cotidianul The New York Times a difuzat un articol elaborat pe baza declaratiilor facute de John Bolton, consilierul pentru Securitate Nationala al presedintelui Donald Trump. Bolton a afirmat ca Statele Unite nu vor putea retrage trupele din Siria pana nu vor fi primite asigurari din partea Turciei ca nu vor fi atacate grupurile insurgente turce sustinute de Washington, sugerand ca efectivele militare americane vor mai ramane pe teren cateva luni sau cativa ani.

Presedintele SUA, Donald Trump, a decis, pe fondul criticilor, retragerea etapizata a trupelor americane din Siria, au afirmat recent oficiali de la Washington citati de cotidianul The New York Times. Conform surselor citate, Donald Trump a stabilit ca retragerea efectivelor americane din Siria sa aiba loc in patru luni, desi initial anuntase un termen de 30 de zile.

Recent, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria si diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Presedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fara a se consulta cu principalii consilieri prezidentiali si cu tarile aliate, au afirmat oficiali americani. Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia dupa o conversatie prin telefon cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc i-a amintit lui Donald Trump ca a spus in mod repetat ca singurul motiv pentru care exista o prezenta militara americana in Siria a fost invingerea retelei teroriste Stat Islamic. "De ce mai sunteti acolo?", l-ar fi intrebat Erdogan pe liderul de la Casa Alba. "Discutiile la Washington au fost ferme. Toata lumea l-a indemnat pe Donald Trump sa respinga propunerile Turciei", a explicat un alt oficial. Casa Alba, Departamentul de Stat si Pentagonul au refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema. Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticata de numerosi politicieni din Statele Unite, dar si de tari aliate. Secretarul american al Apararii, James Mattis, si-a prezentat demisia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare