Companii

thumbs

Analiza: Romania a ratat in ultimii zece ani investitii in proiecte energetice de aproape 7 mld. euro. Ce s-a construit totusi intr-un sistem care sta sa crape?

18.01.2019, 00:07 Sursa: zf.ro

Fie ca este voba de retehnologizari sau de proiecte noi, acestea pot fi numarate pe degete, in contextul in care preocuparea fiecarui guvern a fost numirea conexiunilor politice in fotolii caldute sau golirea conturilor companiilor de stat din energie pentru a alimenta pensii sau salarii.

Romania nu a dus lipsa de oportunitati, dar le-a ratat pe toate.

ZF trece in revista ce investitii s-au facut de 30 de ani incoace in sistemul energetic si care au ramas doar pe hartie intr-un sistem de productie construit in mare masura inainte de 1989.

Ce am pierdut?

La inceputul anului 2007, aproape ca nu exista un mare grup energetic european care sa nu fie interesat de proiecte de productie a energiei in Romania.

Cehii de la CEZ aveau 400 de milioane de euro pentru o centrala pe gaze de 400 MW la Galati. Italienii de la Enel si nemtii de la E.ON voiau sa faca un proiect de un miliard de euro la Braila, pe carbuni. La Cernavoda investitorii se bateau sa faca cele doua reactoare nucleare. Japonezii de la Marubeni aveau 170 de milioane de euro pentru un grup pe gaze la una dintre centralele administrate de Electrocentrale Bucuresti.

"Suntem nebuni daca pierdem aceasta investitie", spunea unul dintre consultantii care erau de partea japonezilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare