Banci si asigurari

thumbs

Rene Schob, partener KPMG: Aseara s-a modificat Codul Fiscal. Sfarsitul de saptamana vine cu vesti fiscale bune

18.01.2019, 11:37 Sursa: zf.ro

A devenit oficial de ieri, 17 ianuarie 2019. S-a publicat Legea 30/2019, care aproba cu modificari O.U.G. 25/2018, adica introduce prevederi noi in Codul fiscal.

Iata cele mai importante noutati fiscale pe care legea le aduce investitorilor, unele dintre ele cerute si asteptate cu nerabdare de catre mediul de afaceri.

In primul rand, din 2019 limitarea deductibilitatii dobanzilor la calculul profitului impozabil devine semnificativ mai putin restrictiva. Firmele vor putea deduce costurile cu finantarea in limita unui milion de euro plus 30% din EBIDTA, pe cand in 2018 limitele au fost 200 de mii de euro si 10% din EBIDTA. Mai mult, avem prevederi noi privind dreptul de reportare al costurilor excedentare ale indatorarii in cazul firmelor care se reorganizeaza prin fuziune sau divizare, prevederi in absenta carora acest drept s-ar fi pierdut, dezavantajand intreaga procedura.

A doua veste buna vizeaza regimul TVA. Se permite ajustarea TVA in situatia intrarii in faliment a beneficiarului, o masura indelung asteptata de catre contribuabili, aflata in acord cu pozitia Curtii de Justitie a Uniunii Europene exprimata recent intr-o decizie emisa pe acest subiect. Tot legat de TVA, legea permite achizitia mai multor imobile cu cota redusa de 5% TVA de catre aceeasi persoana si elimina limitarea suprafetei locuintei cu acest regim, la 250 mp, inclusiv amprenta la sol, ambele masuri fiind de natura a incuraja dezvoltarea pietei imobiliare.

A treia veste buna o reprezinta faptul ca se clarifica, in sfarsit, regimul fiscal al castigurilor din tranzactiile cu criptomonede. In materie, exista un gol de reglementare fiscala deranjant pentru investitori. Legea spune acum ca veniturile din transferul de moneda virtuala sunt venituri din alte surse, impozabile cu 10%, procent care va fi aplicat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile aferente tranzactiei. Castigul sub 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor anuale de aceasta natura sa nu depaseasca 600 lei.

Legiuitorul s-a aratat favorabil si micilor jucatori din domeniul bancar, asigurari si reasigurari si al pietei de capital, cei care platesc impozit pe venitul microintreprinderilor. Se face o corectie necesara. Astfel, acestia vor putea scadea din baza impozabila veniturile din ajustari pentru pierderi asteptate aferente activelor financiare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioade in care erau platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Legea mai cuprinde si alte prevederi, care vizeaza procedura fiscala. Acestea sunt suficient de importante incat sa merite o informare separata.

Rene Schob este partner si head of Tax&Legal al firmei de audit si consultanta KPMG in Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare