Banci si asigurari

thumbs

BNR este ingrijorata de "deteriorarea exporturilor": Consumul ramane in continuare motorul cresterii economice

22.05.2019, 15:38 Sursa: zf.ro

Consumul privat ramane principalul motor al cresterii economice, in urma majorarii salariilor, dar o redresare a investitiilor este putin probabila; un alt motiv de ingrijorare este perspectiva deteriorarii exportului, releva minuta sedintei de politica monetara a CA al BNR, publicata miercuri.

Sedinta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a avut loc in 15 mai 2019, cand rata dobanzii de politica monetara a fost mentinuta la nivelul de 2,50%, concomitent cu intarirea controlului asupra lichiditatii de pe piata monetara.

"Consumul privat isi va consolida rolul de cvasi-unic determinant al expansiunii economice, sub impactul stimulativ al cresterii venitului disponibil real, pe seama majorarii salariilor - posibil chiar peste asteptari, in contextul tensionat al pietei muncii -, dar si a maririi transferurilor sociale.

In schimb, in pofida recentei inviorari a constructiilor si absorbtiei fondurilor europene, o redresare evidenta a investitiilor se apreciaza a fi improbabila, date fiind constrangerile venite din constructia programului bugetar, precum si din frecventele masuri si modificari legislative implementate in ultimii ani, de natura sa afecteze profiturile si increderea companiilor, dar si dinamica investitiilor straine directe. Totodata, conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri ramane marcata de mari incertitudini.

Ingrijoratoare a fost considerata perspectiva deteriorarii in continuare a exportului net si, implicit, a contului curent, de natura sa induca riscuri la adresa inflatiei, pe calea cursului de schimb, dar si la adresa sustenabilitatii cresterii economice. Membrii Consiliului au reiterat ca actualul dezechilibru extern - singular in regiune, ca dimensiune si tendinta - rezulta din dinamica superioara a absorbtiei interne in raport cu cea a productiei autohtone, precum si din probleme de competitivitate non-pret ale economiei romanesti, localizate in anumite sectoare de productie. Unii membri ai Consiliului au subliniat ca o corectie controlata a acestui dezechilibru reclama o ajustare bugetara, alaturi de reforme structurale, care reclama insa timp", arata documentul.

Perspectiva exportului net reflecta si o slabire a cererii externe, in conditiile decelerarii mai pronuntate a cresterii economice in zona euro/UE presupuse de actuala prognoza, fiind evocate si riscurile sporite induse de razboiul comercial, dar si avansul peste asteptari consemnat in trimestrul I 2019 de economiile majore, inclusiv de cea a zonei euro. "S-au facut, de asemenea, referiri la conduita probabila a politicii monetare a BCE si a altor banci centrale mari, precum si la atitudinea bancilor centrale din regiune, inclusiv in contextul discutarii ipotezei privind atenuarea treptata a caracterului acomodativ al conditiilor monetare, inglobata in prognoza actualizata". Unii membri ai Consiliului au notat ca presiuni inflationiste pronuntate exista si in alte economii din regiune, pe fondul penuriei de forta de munca, dar ca in acele economii balantele externe sunt mai favorabile decat la noi.

"Membrii Consiliului au subliniat necesitatea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, care sa evite o supraimpovarare a politicii monetare, cu efecte indezirabile in economie; un mix echilibrat de politici este necesar si pentru ajustarea controlata a deficitului de cont curent. In acelasi timp, s-a apreciat ca, date fiind conditiile macroeconomice si riscurile interne si externe, un control intarit asupra lichiditatii de pe piata monetara este esential.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare