Eveniment

thumbs

Un mare avertisment. Deficitul comercial pe primele patru luni din 2019 este cel mai mare din ultimii 10 ani: 5 mld. euro

11.06.2019, 17:10 Sursa: zf.ro

Deficitul comercial de bunuri al Romaniei pe primele patru luni ale acestui an au avut un avans de 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultand o balanta comerciala negativa de peste 5 mld. euro, cea mai mare din ultimii 10 ani, arata datele Institutului National de Statistica.

Deterioarea balantei comerciale in primele patru luni ale acestui an se datoreaza mai putin cresterii importurilor si mai mult dinamicii cresterii exporturilor, care este mult mai redusa fata de anul trecut, de doar 3,8%, fata de avansul valorii exporturilor de 9,4% in perioada ianuarie-aprilie 2018.

"Statisticile arata continuarea tendintei de intensificare a deficitului balantei comerciale cu bunuri, expresie a deteriorarii competitivitatii internationale, in contextul mixului relaxat si prociclic de politici economice din Romania. (...) Astfel, in primele patru luni ale anului curent exporturile de bunuri au urcat cu 3,8% an la an la 23,1 mld. euro, evidentiindu-se cresterea componentei comunitare cu 4,9% an la an la 17,9 mld. euro, in ciuda aprecierii cursului real efectiv al leului si decelerarii ritmului de crestere din zona euro. Cu alte cuvinte, se poate spune ca asistam la un efect de substituire in fluxurile comerciale comunitare, in contextul nivelului inca competitiv al costurilor cu forta de munca pe plan intern", arata economistii de la Banca Transilvania intr-un comentariu pe baza cifrelor de la Statistica.

Pe partea de importuri de bunuri, Romania a realizat in primele patru luni ale acestui an o valoare totala a importurilor de 28,1 mld. euro, in crestere cu 8,3% fata de acceeasi perioada a anului trecut. Economistii de la Banca Transilvania mai spun ca este de asteptat ca balanta comerciala totala a Romaniei (bunuri si servicii) sa creasca in continuare, dar pe termen scurt este de asteptat o schimbare de tendinta a evolutiei deficiului comercial.

"In scenariul central BT prognozam continuarea tendintei de crestere a importurilor totale (bunuri si servicii) cu un ritm superior dinamicii exporturilor totale pe termen mediu, pe fondul tergiversarii reformelor structurale. Pentru perioada 2019-2021 exporturile si importurile totale ar putea creste cu dinamici medii anuale de 5,6%, respectiv 6,6%. Cu toate acestea, pe termen scurt ne asteptam la o schimbare de tendinta pentru deficitul comercial, in contextul perspectivelor de depreciere a cursului real efectiv al leului si de rebalansare a politicii economice interne."

Exporturile de bunuri ale Romaniei in afara Uniunii Europene au urcat cu 0,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 5,2 mld. euro, in timp ce importurile extracomunitare au avut un avans de 8,3%, ajungand la valoarea de 28,1 mld. euro.

Evolutia balantei comerciale extracomunitare de bunuri s-a datorat climatului pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului, mai comenteaza analistii BT.

"Importurile din afara Uniunii Europene au urcat cu 10,5% an la an la 7 mld. euro, iar cele intracomunitare au crescut cu 7,5% an la an la 21,1 mld. euro. Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 34,7% an la an la 5 mld. euro in perioada ianuarie-aprilie 2019. Din relatiile comerciale cu tarile UE a rezultat un deficit de 3,2 mld. euro, in adancire cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, deficitul comercial cu bunuri cu tarile extracomunitare s-a intensificat cu 56,4% an la an la 1,8 mld. euro."

Pe categorii de produse, cele mai mari deficite inregistrate de Romania in primele patru luni ale acestui an au fost in zona de alimente si animale vii (0,9 mld. euro - 18% din deficitul comercial total pe bunuri), combustibili minerali si lubrifianti (1,2 mld. euro - 24% din deficitul total) si marfuri manufacturate (1,6 mld. euro - 32% din deficitul comercial pe bunuri).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare