Burse

thumbs

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital: SIF Oltenia ignora cu buna stiinta cererile ASF."Autoritatatea trebuie sa ia masuri energice pentru a preveni derapaje ulterioare din partea SIF Oltenia"

22.07.2019, 14:56 Sursa: zf.ro

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca SIF Oltenia ignora cu buna stiinta dispozitiile legale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cu privire la drepturile actionarilor, tegiversand convocarea unei adunari generale solicitata de SIF Banat-Crisana si de SIF Muntenia, care detin 5% din capitalul SIF Oltenia.

"AIPC considera ca SIF Oltenia persista in comportamentul sau eronat si de natura a afecta drepturile actionarilor si piata de capital in general. Astfel, este a doua oara cand SIF Oltenia ignora dispozitiile legale. Intr-un prim pas, au fost ignorate solicitarile actionarilor. In acest al doilea pas, este ignorata insasi autoritatea de reglementare si supraveghere a SIF Oltenia", se arata intr-un comunicat al AIPC.

SIF Banat-Crisana si de SIF Muntenia, actionari cu 5% din capitalul social al SIF Oltenia, au solicitat in iunie convocarea unei AGA in care urma sa se discute si revocarea presedintelui executiv Tudor Ciurezu.

Pe 8 iulie, SIF Oltenia a anuntat la bursa ca a respins solicitarea din cauza "neindeplinirii conditiilor legale si de fond", fara a oferi insa mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

ASF a cerut ulterior , pe 18 iulie, sa convoace respectiva adunare generala astfel incat aceasta sa se desfasoare in maxim 45 zile, SIF Oltenia a precizat a doua zi ca urmeaza sa supuna decizia ASF spre examinare de catre consiliul de administratie "in timp util".

"In opinia AIPC, este necesar ca decizia ASF sa fie imediat pusa in aplicare, in special datorita faptului ca, in acest caz, sunt in discutie interesele actionarilor. Or, atitudinea SIF Oltenia, de a supune decizia ASF examinarii propriului consiliu de administratie (cu posibila varianta a respingerii de catre acest consiliu a deciziei ASF), este nu doar contrara legislatiei in vigoare, ci este si o palma pe obrazul pietei de capital din Romania, prin ignorarea cu buna-stiinta a autoritatii de supraveghere", sunt de parere reprezentantii AIPC.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital someaza SIF Oltenia sa puna de indata in aplicare decizia ASF si sa procedeze la convocarea si desfasurarea adunarii generale ordinare in termen de 45 zile, fara a mai tergiversa situatia prin analizarea de catre consiliulu sau de administratie a deciziei ASF.

In plus, AIPC solicita Autoritatatii de Supraveghere Financiara sa adopte masuri energice pentru a preveni derapaje ulterioare din partea SIF Oltenia.

Tudor Ciurezu, 63 de ani, este unul dintre veteranii SIF-urilor din Romania. In perioada 1996-2011 el a fost director general adjunct la SIF Oltenia, iar din aprilie 2011 este seful societatii cu 1,2 miliarde de lei capitalizare. In cadrul AGA din aprilie 2017, Ciurezu a mai primit un mandat de patru ani.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare