Zf 24

thumbs

Se termina resursele interne: guvernul vrea sa majoreze cota de imigranti non-UE care pot lucra in Romania la 30.000 de persoane, dublu fata de 2018. In primele sase luni din 2019 au fost adusi aproape 13.000 de lucratori din statele non-UE, cei mai multi din Vietnam, Republica Moldova si Nepal

22.07.2019, 15:00 Sursa: zf.ro

Guvernul are in plan sa majoreze contingentul de lucratori migranti din afara spatiului european care pot fi admisi pe piata muncii din Romania de la 20.000 aprobat pentru acest an la 30.000 de persoane, potrivit unui proiect de hotarare de guvern care prevede cresterea contingentului de lucratori de pe site-ul Ministerului Muncii. Astfel, daca se adopta acest proiect, numarul de angajati din afara spatiului european care pot intra in piata muncii din Romania va creste de la 15.000 anul trecut la 30.000 in acest an.

"In anul 2018 au fost aprobate 10.923 cereri de avize de munca, cele mai multe pentru lucratori permanenti (7.707) si detasati (2.869). Principalele tari de origine sunt: Vietnam (3.634), Turcia (1.488), Nepal (965). In primele 6 luni ale anului 2019, au fost aprobate 12.695 de cereri de munca, cele mai multe pentru lucratori permanenti (11.269) si detasati (801). Principalele tari de origine sunt: Vietnam (3.055), Moldova (1.437), Nepal (1.347)", au transmis reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) la solicitarea ZF. In ultimii ani, angajatorii din sectoarele HoReCa, din constructii si chiar din retail au adus angajati din Vietnam, Nepal sau Filipine pentru a acoperi deficitul de personal generat de plecarea in strainatate a muncitorilor romani. Angajatorii spun insa ca numarul de avize acordate de autoritati pentru muncitorii din state non-UE este pe terminate.

"S-au consumat aproape 20.000 de avize intr-o perioada de 6 luni, asta inseamna ca piata este intr-o mare nevoie. Inseamna ca pentru cealalta jumatate de an 10.000 nu vor fi indeajuns si asta ar trebui sa se aiba in vedere. Imigrarile au anuntat angajatorii ca mai sunt 1.000-1.200 de avize, inca de la inceputul saptamanii", a declarat pentru ZF Elena Antoneac, head of operations in Nestlers Group, care ofera servicii de imigrare si mobilitate globala. Ea a mai explicat ca 2019 a fost primul an in care cota de 20.000 de nu a fost clasificata in functie de angajati detasati si angajati permanenti.

"A fost primul venit, primul servit, nu a mai contat ce tip de aviz luai", a mai spus Elena Antoneac.

In prezent, in Romania activeaza peste 25.000 de lucratori care provin din afara spatiului european, cei mai multi provenind din Vietnam, Nepal, Turcia, China sau Republica Moldova.

Lipsa fortei de munca din Romania a determinat angajatorii sa recurga la importul fortei de munca, in special din tari asiatice, pentru a mai acoperi din deficit. Solutia este, insa, una nu tocmai ieftina, care necesita mult timp si implica mai multe riscuri.

Guvernul a adoptat in ultimul an si jumatate mai multe masuri care au facilitat aducerea lucratorilor migranti din afara spatiului european. Printre acestea se numara eliminarea obligativitatii din partea angajatorului de a plati cu cel putin salariul mediu pe economie lucratorul migrant, dar si cresterea contingentului. Astfel, firmele care aduc asiatici in Romania sunt obligate sa le plateasca cel putin salariul minim la nivel national.

"Mediul de business saluta aceste masuri. Acesta a fost surprins sa afle ca exista o reactie pozitiva la solicitarea pietei. Chiar si in zona aceea, la angajarea locala, s-a eliminat recunoasterea diplomei, ceea ce duce la o scadere a timpului petrecut per proces de angajare", a mai spus Elena Antoneac.

Cu toate acestea, exista situatii in care angajatorii romani au nevoie de lucratori pe perioade scurte, iar timpul de obtinere a avizului este aproape acelasi cu perioada in care angajatorii trebuie sa deruleze proiectul.

"Ar trebui sa existe o solutie pentru obtinerea de permise de munca pe perioade scurte de timp. Sa se faciliteze un drept de munca pentru trei sau sase luni, care sa se obtina mai repede. Sunt proiecte scurte de 3-6 luni si in momentul in care vrei ca angajator sa iti aduci o resursa pentru acea perioada de timp, in momentul in care te gandesti ca dureaza trei luni procesul, dai inapoi. Este foarte important sa se gandeasca o procedura pentru un anumit tip de aviz, care sa se obtina mai repede, acela pentru termen scurt."

In 2018 contingentul de avize de angajare/detasare a fost de 7.000, dintre care 1.200 vizau lucratorii detasati. Din acest total, la jumatatea lunii iulie anul trecut au fost emise 4.395 de avize, iar cele pentru lucratorii detasati au fost epuizate. Astfel, guvernul a decis suplimentarea contingentului cu inca 8.000 de avize, iar pana la sfarsitul anului au fost aprobate peste 10.000 de cereri de intrare pe piata muncii din Romania.

Costurile aducerii unui angajat non-UE sunt de peste 1.000 de euro, pana la 2.000, in care intra biletele de avion, costurile cu taxele guvernamentale, analizele medicale, diferite certificari. Procesul poate dura de la doua la patru luni, in functie de tara din care vin candidatii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare