Business international

thumbs

Generatia Putin cere schimbare in timp ce economia Rusiei ramane fara suflu: mancarea se scumpeste, nivelul de trai scade, taxele urca si recesiunea sta la panda

13.08.2019, 20:27 Sursa: zf.ro

Experti in economie spun acum ca nu poate fi exclusa intrarea Rusiei in recesiune chiar in 2019.

Generatia Putin se razvrateste, iar protestele din Rusia contra guvernului si presedintelui au luat o amploare fara precedent. Demonstratii sporadice regionale, legate de probleme locale, s-au transformat in proteste uriase in capitala tarii si orasele mari, la care oamenii acuza modul in care regimul de la Kremlin acapareaza puterea.

Aceste turbulente sociale se produc peste un fond de instabilitate economica la care contribuie si sanctiunile occidentale aplicate Rusiei. Mancarea se scumpeste, economia nu creste, iar popularitatea presedintelui rus Vladimir Putin scade pe masura ce promisiunile sale raman neindeplinite.

Pretul untului au crescut cu 79% din 2014 incoace, de cand Rusia a interzis o gama larga de importuri din Uniunea Europeana, potrivit unei analize a KPMG. In acelasi timp, pestele congelat s-a scumpit cu pana la 68%, iar varza alba cu 62%. Chiar si preturile unor materii prime care se produceau deja in volume mari in Rusia au crescut. Spre exemplu, faina este cu 25% mai scumpa, sucul de rosii cu 34%, iar uleiul de floarea-soarelui cu 35%. Doar cartofii nu s-au scumpit din 2014. Kremlinul a interzis importurile alimentare din UE ca reactie la sanctiunile internationale impuse Rusiei dupa ce aceasta a invadat Crimeea, teritoriu ucrainean. In raportul KPMG se arata ca securitatea alimentara in Rusia a scazut de la introducerea embargoului in ceea ce priveste disponibilitatea produselor, iar cumparatorii platesc pretul inlocuirii producatorilor in conditiile in care atat marfurile din import, cat si cele locale au devenit mai scumpe.

Economia Rusiei, puternic dependenta de exporturile de materii prime, a crescut cu 0,9% in trimestrul II fata de cele trei luni anterioare, un ritm slab pentru o tara emergenta care reflecta, in parte, perturbarile din comertul international. Spre comparatie, China creste cu peste 6%. Biroul national de statistica recunoaste ca consumul intern este slabit de inasprirea politicilor fiscale si monetare. Dupa aproape sase ani de declin al veniturilor reale, cheltuielile, motorul de crestere al economiei, au ajuns ca anul acesta sa fie sprijinite de o expansiune cu 25% a creditului de consum, ceea ce nu este sustenabil, scrie The Moscow Times.

O crestere economica rapida a fost dintotdeauna o prioritate pentru Putin. In 2012, el a spus parlamentarilor ca pentru dezvoltarea Rusiei este nevoie de o crestere anuala a PIB-ului de cel putin 5-6% in urmatorul deceniu. In urmatorul an, economia s-a oprit din crestere, apoi a inceput sa scada. In discursul din 2016, cerintele presedintelui au devenit mai modeste: o crestere economica nu mai mare de 3% pe an pana la inceputul anului 2020. Acest obiectiv este considerat acum, la nivel general, ca fiind nerealizabil. Potentialul de crestere pe care il are economia chiar si in cele mai optimiste scenarii este de 2%. Banca centrala si ministerul dezvoltarii economice recunosc acest lucru. Prognoza oficiala curenta este un avans mai mic de 1% pe an, chiar si in conditiile unor preturi ale petrolului ridicate. Ministrul de finante Anton Siluanov, care este si vicepremier, si Maxim Oreskin, ministrul dezvoltarii economice, dau vina pe companiile private, care, spun ei, dau dovada de "nihilism" in loc de un comportament responsabil, si pe banca centrala, care ar fi "dormit" in timpul unei bule a creditului pentru consum. Din 2014 pana in 2018, economia rusa a crescut in medie cu doar 0,5% pe an, noteaza Bloomberg. Conform Fondului Monetar International, avansul ar fi putut fi cu 1,1 puncte procentuale mai rapid daca n-ar fi fost sanctiunile occidentale, scaderea preturilor petrolului si raspunsurile fiscale si macroeconomice la aceste socuri.

Experti in economie spun acum ca nu poate fi exclusa intrarea Rusiei in recesiune chiar anul acesta. Pentru institutul de crestere economica Stolypin, cauza recesiunii ar putea fi inasprirea politicii fiscale si monetare, ale carei socuri nu pot fi amortizate de efectele slabe ale unui program de amploare de investitii pentru stimulare economica.

Expertii institutului spun ca au raportat crestere doar companiile mari si sectorul de stat deoarece analiza registrului firmelor mici si mijlocii arata un declin al activitatii. Spre exemplu, numarul de angajati ai IMM-urilor a scazut cu 1,6% in primul semestru al acestui an, in timp ce numarul de IMM-uri s-a micsorat cu 7-8%.

Putin este la putere de doua decenii. Mandatul actual i se incheie in 2024, iar Constitutia ii interzice o noua candidatura. Kremlinologii speculeaza ca presedintele va gasi totusi o modalitate de a pastra puterea, chiar daca el a spus ca nu va candida in 2024. De aceea, alegerile locale din acest an sunt importante, fiind considerate o incalzire si un test pentru alegerile parlamentare din 2021, scrie Financial Times. Din cauza lor, de cateva zile mii de oameni protesteaza la Moscova si in alte orase mari, in pofida raspunsului violent al politiei si a arestarilor si judecatilor pe banda rulanta in instanta ale protestatarilor, care risca pedepse cu inchisoarea de cativa ani. Cei din Moscova acuza autoritatile ca au refuzat sa inregistreze candidatii opozitiei pentru votul privind consiliul local. "Pur si simplu iau oamenilor dreptul de a vota, spunandu-le ei pe cine sa voteze", se plange un protestatar. Autoritatile folosesc mii de jandarmi si politisti in armura, dar si festivaluri de muzica si mancare organizate in graba pentru a descuraja protestele.

Insa demonstrantii sunt din ce in ce mai tineri. Oameni care de cand se stiu au trait cu Putin presedinte cer schimbare. De cand a castigat alegerile (false) din 2018, cu 77% din voturi, Putin si-a vazut rata de aprobare prabusindu-se, noteaza Foreign Policy. Intr-un sondaj de opinie realizat in primavara acestui an, doar 32% dintre participanti au spus ca au incredere in presedinte. Este cel mai scazut nivel de cand Putin este la putere, insa Kremlinul a cerut schimbarea metodologiei. Acum, rata de aprobare a lui Putin sta la aproximativ 60%. Dupa 2014, cand Rusia a anexat Crimeea, dand un impuls sentimentului patriotic si admiratiei pentru presedinte, indicatorul aproape ca atinsese 90%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare