Analiza

thumbs

Trei constructori care erau in topul celor mai mari in urma cu sase ani au ajuns in insolventa. "Este posibil sa mai apara si alte insolvente. Firmele care au contracte pentru lucrari publice sunt cele mai expuse"

05.09.2019, 13:00 Sursa: zf.ro

Intarzierea demararii unor contracte de lucrari, executarea silita de catre furnizori, neplata serviciilor de catre beneficiari, explozia preturilor materialelor de constructii si a costurilor cu manopera sunt motivele oficialilor companiilor la momentul intrarii in insolventa.

Trei constructori activi pe piata din Romania care in urma cu sase ani adunau impreuna afaceri de peste 1 mld. lei se afla acum in insolventa, intr-un sector al constructiilor care oscileaza mult de la un an la altul. Delta ACM, Euro Construct Trading '98 si Octagon au intrat in insolventa de la inceputul anului 2018 pana acum, in conditiile in care in trecut, prin proiectele pe care le aveau in portofoliu, se regaseau printre cei mai mari 20 de constructori de pe piata locala.

Intarzierea demararii unor contracte de lucrari, executarea silita de catre furnizori, neplata serviciilor de catre beneficiari, explozia preturilor materialelor de constructii si a costurilor cu manopera sunt motivele invocate de oficialii companiilor la momentul intrarii in insolventa. Iar perspectivele legate de piata sunt negative din punctul de vedere al specialistilor din domeniu. "Majorarile de preturi pe care le-a impus OUG 114/2018 nu se preiau in contractele semnate anterior adoptarii acestui document, ceea ce inseamna ca firmele sunt obligate sa suporte aceste cresteri de costuri. In aceste conditii, este posibil sa mai apara si alte insolvente. Companiile care au in derulare contracte pentru lucrari publice sunt cele mai expuse, pentru ca acolo nu se poate interveni asupra contractelor deja semnate, iar firmele incaseaza sumele stabilite inainte de a li se majora cheltuielile", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii). Octagon Contracting & Engineering si Delta ACM se regasesc in topul celor mai mari 20 de insolvente ale primului semestru din 2019, potrivit unei analize a ZF, alaturi de ACMS Constructii Civile, o companie detinuta de Vlad Bitoiu, conform datelor de pe site-ul listafirme.ro.

In 2018, ACMS Constructii Civile a avut afaceri de 41 mil. lei, in usoara scadere fata de 2017, pierderi de aproape 9 mil. lei si 91 de angajati, potrivit datelor de pe mfinante.ro.

Daca, in 2013, Delta ACM, Euro Construct Trading '98 si Octagon realizau cumulat o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de lei, in 2018 aceleasi companii au avut impreuna 352 de milioane de lei, o treime fata de acum sase ani.

Anul trecut, afacerile celor trei companii stau sub 150 de milioane de lei fiecare, chiar sub 100 de milioane de lei - cum este cazul Octagon.

De exemplu, Euro Construct Trading '98 din Bucuresti, detinuta de doi actionari romani, si-a redus in 2018 cifra de afaceri la mai putin de jumatate fata de anul anterior, rezultatul coborand astfel pana la 122 de milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.

Scaderea abrupta a venit in conditiile in care 2018 a fost primul an in care Euro Construct Trading '98 s-a aflat in insolventa, stare in care a intrat la inceputul anului trecut. Ca urmare, compania a renuntat la circa 340 de angajati in 2018, personalul ajungand sa numere 485 de salariati. Spre comparatie, in 2015, numarul de angajati era de aproximativ 1.000. Totusi, compania a reusit sa treaca de pe pierdere pe profit, inregistrand un rezultat pozitiv de 1,4 milioane de lei.

Compania controlata de Dan Besciu si Sorin Vulpescu - care sunt si patronii restaurantelor Golden Blitz din Bucuresti - a intrat in insolventa la propria cerere in februarie 2018, motivand decizia prin faptul ca beneficiarii lucrarilor pe care le-a realizat nu au platit serviciile, unii chiar si la mai bine de trei ani de la finalizarea lucrarilor.

Administrator judiciar pentru Euro Construct Trading '98 a fost desemnata compania Dinu, Urse si Asociatii SPRL. Pe site-ul acesteia, in planul de reorganizare a Euro Construct Trading '98 se precizeaza ca firma detine active in valoare totala de circa 130 de milioane de lei, incluzand echipamente, cladiri, terenuri si active necorporale.

Motivul pentru care societatea s-a vazut nevoita sa apeleze la aceasta prevedere legala in vigoare il reprezinta criza de lichiditate pe care societatea o traverseaza din T2/2017 si care a fost generata de neincasarea la timp a sumelor datorate catre societate din partea beneficiarilor lucrarilor pe care societatea le-a executat pana la momentul introducerii cererii de deschidere a procedurii insolventei, se arata in planul de reorganizare.

Euroconstruct Trading '98 este unul dintre principalii constructori de pe piata locala, fiind implicata in constructia tronsonului de autostrada Moara Vlasiei - Ploiesti, in consortiu cu firmele PA & CO International (controlata de Costel Casuneanu), Spedition UMB si Tehnostrade (ambele detinute de Dorinel Umbrarescu), in modernizarea infrastructurii rutiere de la Piata Sudului din Bucuresti, in proiectarea si executia lotului 4 al autostrazii Orastie - Sibiu, reabilitarea mai multor linii de tramvai din Capitala si altele.

"Vanator" de licitatii publice

La jumatate s-a redus si businessul Delta ACM, companie fondata de omul de afaceri Florea Diaconu care in 2018 a iesit din actionariat. In 2018, ultimul an inaintea intrarii in insolventa, Delta ACM a avut o cifra de afaceri de 136,7 milioane de lei - aproape la jumatate fata de anul precedent. Pierderile Delta ACM in 2018 au fost de 170 de milioane de lei, in conditiile in care, cu un an in urma, raportase profit de 1,8 milioane de lei. Anul trecut, compania a avut un numar mediu de 508 angajati, similar cu 2017.

Desi in insolventa, Delta ACM urmareste in continuare licitatiile publice.

"Delta ACM si-a manifestat intentia de a participa la licitatii publice de la preluarea companiei in portofoliul CITR", spun reprezentantii CITR, administratorul judiciar al Delta ACM.

Constructorul a intrat in insolventa in luna iunie 2019. In acel moment, reprezentantii CITR spuneau ca aceasta procedura a survenit pe fondul intarzierii demararii unor contracte de lucrari si al efectelor rezultate din inceperea executarilor silite de catre furnizori.

In 2018, omul de afaceri Florea Diaconu a iesit din compania de constructii Delta ACM 93, actiunile sale fiind preluate de trei firme diferite, dintre care una detinuta de Primaria Sectorului 3 din Bucuresti. Compania AS3 - Administrare Strazi S3 SRL a preluat 51% din actiunile Delta ACM, devenind actionar majoritar, in urma unei tranzactii care s-a semnat pe 27 august 2018. Tot in randul actionarilor se inscriu si firmele Bizcube Invest si Ram Cons Assets. La Bizcube Invest, unicul asociat este Iulian Deaconu, iar la Ram Cons Assets, asociati sunt Alexandra Ulmamei si Mihaela Pirpiliu, fiecare cu parti egale din companie, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Delta ACM a lucrat la Pasajul Piata Muncii, pasajul pietonal Universitate, clinici medicale private, ansambluri rezidentiale si magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei, potrivit informatiilor de pe site-ul acesteia.

Insolventa si de pe urma proiectelor private

In primavara acestui an, si Octagon Contracting & Engineering, una dintre cele mai active firme de constructii de pe piata locala, si-a cerut insolventa, invocand explozia preturilor materialelor de constructii si cresterea preturilor manoperei, in conditiile in care contractele semnate cu clientii erau la preturile din 2017.

Printre proiectele in care este implicata compania detinuta de Alexandros Ignatiadis si Paschalis Paganias se numara Tiriac Tower si Ana Tower.

In calitate de antreprenor general Octagon a lucrat la proiecte precum ansamblul rezidential Baba Novac, Auchan Drumul Taberei si birourile Hermes Business Campus dezvoltate de Atenor in Pipera, iar la categoria constructii civile intra si proiectul office Green Court din Barbu Vacarescu. Grupul a mai lucrat la fundatiile proiectelor The Bridge 2, Timpuri Noi Square, Business Garden Bucharest si Orhideea Towers.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare