Business international

thumbs

Hollywood: Starurile masculine castiga, in medie, cu 1 milion de dolari mai mult decat cele feminine

15.09.2019, 15:15 Sursa: zf.ro

Starurile masculine castiga, in medie, cu 1,1 milioane de dolari mai mult decat cele feminine la Hollywood, diferentele salariale din 2015 fiind similare cu cele din 1980, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori in economie, informeaza The Guardian.

Sofia Izquierdo Sanchez, de la Universitatea Huddersfield (Marea Britanie), John S. Heywood, de la Universitatea Wisconsin (SUA), si Maria Navarro Paniagua, de la Universitatea Lancaster (Marea Britanie), au analizat salariile a 246 de staruri feminine si masculine care au jucat in 1.343 de filme intre anii 1980 - 2015.

"Diferenta a fost constanta", spune Izquierdo Sanchez. "Este aproape aceeasi in 2015 ca in 1980. Nu da semne de imbunatatire", a mai spus aceasta.

Datele au fost colectate din mai multe surse, inclusiv platforme specializate precum IMDb si Box Office Mojo, care tin evidenta incasarilor din cinematografie si ofera cele mai recente informatii din domeniu.

Economistii au luat in calcul mai multe variabile, inclusiv succesul din trecut al unui star bazat pe incasarile generate, premiile primite si popularitatea pe platforma de micro-blogging Twitter.

Concluziile arata ca starurile feminine au fost platite cu, in medie, 56% mai putin decat cele masculine, respectiv cu 2,2 milioane de dolari mai putin pe film.

Sanchez a spus ca au luat in considerare faptul ca vor descoperi o diferenta, dar ca nu s-au asteptat la una atat de mare, "mai ales in cazul unor actori de la cel mai inalt nivel, precum Meryl Streep".

Cercetarea, care a fost prezentata la congresul anual al European Economic Association din Manchester, Marea Britanie, luna trecuta, a mai stabilit ca filmele de actiune - care au ocupat sapte pozitii din topul 10 al incasarilor la nivel mondial in 2018 - promoveaza in mod particular aceasta diferenta, cu salarii, in medie, cu 1,8 milioane de dolari mai mari in cazul barbatilor comparativ cu femeile.

Diferentele salariale sunt prezente in cazul tuturor tipurilor de filme, chiar si al comediilor romantice, concluzie destul de tulburatoare, potrivit autorilor studiului, pentru ca "actorii si actritele joaca in general la acelasi nivel, cam acelasi rol".

Diferentele salariale cresc odata cu varsta, avand in vedere "valoarea frumusetii pe aceasta piata". Astfel, din copilarie la varsta adulta, diferenta medie a ramas de 1 milion de dolari, dar, dupa varsta de 50 de ani, a crescut la 4 milioane per film.

Autorii spun ca Hollywood-ul are o influenta culturala mare si o industrie unde activeaza peste doua milioane de persoane, iar aceasta diferenta salariala este motiv de neliniste, pentru ca, "daca nu poate fi explicata de performante sau popularitate, poate fi asociata sexismului".

Problema diferentelor salariale este un subiect din ce in ce mai dezbatut, actrite celebre criticand industria cinematografiei pentru esecuri.

In 2015, actrita Patricia Arquette a ajuns pe prima pagina a ziarelor dupa ce a vorbit despre acest subiect in discursul sau de multumire pentru premiul Oscar pe care il primise. Recent, Meryl Streep, Charlize Theron, Jennifer Lawrence si Natalie Portman s-au numarat printre cele care au cerut "salarii egale pentru roluri egale".

Potrivit Forbes, cel mai bine platit actor in ultimul an a fost Dwayne Johnson, cu 89,4 milioane de dolari, iar cel mai bine platita actrita, Scarlett Johansson, cu 56 de milioane de dolari.

Autorii studiului sunt de parere ca o metoda de a elimina aceste diferente ar fi ca salariile actorilor sa fie facute publice si sa se vorbeasca mai mult despre acest subiect.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare