Eveniment

thumbs

Mitul ca romanii pleaca la munca doar pe santiere si in depozite, spulberat. Banca Mondiala: 40% din emigrantii din Romania sunt absolventi de studii superioare

09.10.2019, 15:40 Sursa: zf.ro

Un procent de aproape 40% din totalul emigrantilor din Romania sunt absolventi de studii superioare, potrivit datelor furnizate de Banca Mondiala.

Peste un sfert de milion de romani au emigrat in 2018, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Potrivit informatiilor furnizate de Banca Mondiala, migratia da nastere unor preocupari legate de "exodul creierelor", ", al mainii de lucru calificate din tarile de origine, deoarece persoanele cu un nivel superior de educatie tind sa emigreze mai des in cadrul regiunii.

"Persoanele absolvente de invatamant superior reprezinta 55% din populatia totala a emigrantilor din Bosnia si Hertegovina, peste 40% din emigrantii din Armenia si Letonia si aproape 40% din populatiile de emigranti din Albania, Moldova, Macedonia de Nord, Republica Kargazstan, Kazahstan, Romania si Tadjikistan. Astfel de tipare permanente reprezinta mai degraba un simptom si nu o cauza a problemei de baza", potrivit Bancii Mondiale.

Printre politicile pe termen lung care pot aborda cauzele de baza ale emigratiei se numara intarirea guvernantei si consolidarea institutiilor din tarile de origine. Politicile care vizeaza pastrarea fortei de lucru calificate includ promovarea sectorului privat si stimularea crearii de locuri de munca, investitiile in invatamantul superior si cresterea oportunitatilor pentru femei in economie.

Astfel, cel mai recent rapot al Bancii Mondiale arata o incetinire a cresterii economice din Europa si Asia Centrala, aceasta fiin destimata la 1,8% pentru 2019, conform celei mai recente prognoze economice a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Aceasta estimare, cea mai pesimista din ultimii patru ani, reflecta incetinirea cresterii atat in Federatia Rusa, cat si in Turcia, cele mai mari economii din regiune. Raportul constata, de asemenea, o crestere robusta in alte parti ale regiunii, inclusiv in tarile din Europa Centrala, Asia Centrala si Caucazul de Sud, transmit reprezentantii.

"Migratia poate sa contribuie la prosperitatea din regiune. Migrantii tind, in mod disproportionat, sa provina din cadrul populatiei active si, de aceea, pot sa reduca presiunile demografice prin marirea dimensiunii fortei de munca, cresterea productivitatii si accelerarea cresterii economice." a spus Asli Demirguc - Kunt, economistul - sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala.

Ponderea imigrantilor din Europa a crescut rapid in ultimele patru decenii, unul din trei imigranti din intreaga lume indreptandu-se spre Europa. Migratia intra-regionala este, de asemenea, ridicata in Europa si Asia Centrala, 80% dintre emigranti alegand sa se mute in alte tari din regiune. Cu toate acestea, opozitia la migratie este de multe ori puternica, deoarece beneficiile tind sa fie pe termen lung, in timp ce costurile - inclusiv deplasarea si somajul - sunt imediate si concentrate pentru anumite grupuri. Factorii de decizie trebuie sa ajute aceste grupuri prin implementarea de programe de reconversie profesionala a acestora si ajustarea sistemelor de invatamant pentru tineret, astfel incat sa nu mai concureze cu imigrantii cu calificare redusa. Componentele unor astfel de eforturi ar putea sa includa prestatii sociale temporare si ajutoare de somaj, potrivit raportului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare