Eveniment

thumbs

Urmeaza catalogul ZF Top 100 Cele mai valoroase companii din Romania 2019. La editiile din 2008 si 2009 se simtea parfum de criza

08.11.2019, 22:30 Sursa: zf.ro

ZF pregateste cea de-a 14-a editie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din Romania, cel mai longeviv produs al companiei.

Companiile de top ale economiei, mai exact cele mai puternice 100, ar putea sa fie evaluate dupa rezultatele din 2018 la un nivel istoric de 100 mld. euro, nivel ce n-a fost atins niciodata pana acum. Cel mai bun an pentru top 100 de companii din economie a fost 2007, cand valoarea lor s-a apropiat de acest nivel, dar nu l-a atins. Apoi a inceput declinul.

In clasamentul din 2008 existau 12 companii care valorau peste un miliard de euro, in scadere de la 18 companii in 2007, dintre care trei depaseau pragul de 4 mld. euro. In 2009, doar zece firme erau "miliardare", iar valoarea totala a companiilor din top 100 era cu peste 14 mld. euro sub nivelul de anul trecut, iar fata de 2007 scaderea este de circa 40 de miliarde de euro, adica exact atat cat valorau in urma cu doi ani primele opt clasate din acest top. In 2009, cele mai valoroase companii din economie erau evaluate la mai putin de 60 mld. euro.

In acelasi an, dintre primele 30 de companii, doar doua - Nuclearelectrica si Loteria Romana - au fost evaluate in crestere, restul inregistrand scaderi ale valorii cuprinse intre cateva zeci de milioane de euro si 1,3 mld. euro (in cazul Petrom). Si atunci, la fel ca de altfel in toti anii care au urmat, topul celor mai valoroase companii din economie era dominat autoritar de investitorii straini, statul roman pastrand controlul in doar cateva firme. Ce s-a schimbat insa in ultimii ani este faptul ca numarul companiilor antreprenoriale romanesti din top 100 a crescut constant. In continuare insa strainii sunt majoritari si ocupa primele locuri.

Catalogul ZF Top 100 cele mai valoroase companii din Romania este realizat inca de la prima editie impreuna cu casa de investitii Capital Partners, iar in ultimii doi ani in proiectul topului s-a alaturat si compania de evaluare si consultanta Veridio, care analizeaza rezultatele bancilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare