Finante personale

thumbs

Impactul banilor: O stare materiala buna poate prelungi speranta de viata sanatoasa cu noua ani

18.01.2020, 16:42 Sursa: zf.ro

O stare materiala buna poate prelungi speranta de viata sanatoasa, fara boli si dizabilitati, cu noua ani, potrivit rezultatelor unui studiu realizat pe parcursul unui deceniu in Marea Britanie si SUA, informeaza The Guardian.

Studiul s-a desfasurat pe parcursul unui deceniu, in Marea Britanie si SUA, si a avut in vedere factorii sociali si economici care duc la deteriorarea starii de sanatate a oamenilor, pe masura ce inainteaza in varsta.

"Am descoperit ca inegalitatile socio-economice influenteaza speranta de viata sanatoasa si sunt similare in cazul tuturor transelor de varsta in Marea Britanie si SUA, dar cel mai mare avantaj socio-economic a fost starea materiala buna", a spus Paola Zaninotto, profesor de epidemiologie si ingrijirea sanatatii la Colegiul Universitar din Londra, care a coordonat studiul.

La studiu, publicat in Journal of Gerontology, au participat 10.754 de adulti din Marea Britanie si 14.803 adulti din SUA, cu varsta peste 50 de ani.

Studiul a aratat ca speranta de viata este un indicator util al starii de sanatate. Insa calitatea vietii pe masura ce se inainteaza in varsta este cruciala in determinarea starii de sanatate.

Imbunatatirea calitatii vietii si cresterea sperantei de viata are implicatii in ceea ce priveste cheltuielile de sanatate publica, ingrijirea acordata persoanelor in varsta, iar rezultatele studiului sugereaza ca ambele tari trebuie sa faca mai multe eforturi in reducerea inegalitatilor in acest domeniu, spune Zaninotto.

Participantii la studiu au fost impartiti in functie de veniturile pe gospodarie, iar comparatiile au fost facute intre grupurile cele mai bogate si cele mai sarace.

Studiul a aratat ca, dupa varsta de 50 de ani, persoanele cu veniturile cele mai ridicate au trait, in medie, alti 31 de ani avand o stare a sanatatii buna, comparativ cu 22-23 de ani in cazul grupului participantilor cu cele mai mici castiguri.

In cazul femeilor, diferenta a fost de 33 de ani "sanatosi", comparativ cu 24 de ani pentru grupul cu veniturile cele mai modeste.

In Marea Britanie, persoanele cu varste peste 65 de ani se bucura de o crestere a sperantei de viata, potrivit statisticilor recente. Din 2009, media de viata a crescut cu 31,5 saptamani, iar cea de viata sanatoasa, cu 33,5 saptamani.

Insa, potrivit specialistilor, copiii nascuti in prezent vor petrece cel mai probabil o mare parte din viata avand o stare de sanatate mai proasta decat bunicii lor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare