Finante personale

thumbs

Contraziceri in Parlament. Deputatii Comisiei juridice s-au opus privind mentinerea MCV pentru Romania

11.02.2020, 17:01 Sursa: zf.ro

Deputatul USR Stelian Ion, membru in Comisia juridica, l-a contrazis pe presedintele forului legislativ Nicusor Halici in legatura cu oportunitatea mentinerii MCV pentru Romania, la intalnirea cu o delegatie a Comisiei Europene, marti, la Parlament.

"Acest mecanism a fost cela care ne-a salvat. Partea buna a acestui mecanism este ca a fost eficient si nu a permis derapajele. Pe de alta parte, ca tara, avem de pierdut. Exista aceasta idee ca Romania ar fi defavorizata de acest mecanism, ca UE ne-a pus gand rau si ca este o injustete. Parlamentarul a mai spus ca membrii delegatiei au vorbit de introducerea unui mecanism valabil la nivelul intregii Uniuni. "Ni s-a explicat ca s-a propus un mecanism care sa fie valabil la nivelul intregii Uniuni Eurpene. Ceea ce va elimina si acest discurs potrivit caruia UE are ceva cu noi", a afirmat Stelian Ion, marti, la Parlament, dupa intrevederea cu oficialii europeni.

In schimb, deputatul PSD Nicusor Halici a sustinut ca a primit un "raspuns evaziv", atunci cand i-a intrebat pe membrii delegatiei CE despre instituirea unui MCV la nivelul tuturor statelor membre.

"I-am intrebat daca isi mentin acea declaratie de la momentul in care au spus ca vor continua monitorizarea in cazul Romaniei si a Bulgariei - ca ar trebui instituit acest mecanism la nivelul intregului bloc comunitar. Nu mi-au dat niciun raspuns, decat evaziv. Ei considera, pe de alta parte, ca e buna aceasta monitorizare, dar au fost evazivi", a explicat Halici.

Acesta a precizat ca Romania a indeplinit mai multe criterii, insa Bulgariei urmeaza ii fie ridicat MCV.

"Chiar daca noi am indeplinit mai multe, din punctul nostru de vedere, decat vecinii bulgari si nu spun ca nu trebuia ridicat MCV statului bulgar, acesta ar fi trebuit ridicat clar si pentru Romania. Doar pentru faptul ca nu exista o lege de adoptare a Codurilor penale si de procedura penala si ea este in procedura legislativa, sa mentii MCV in continuare activ, mi se pare nu doar discriminatoriu, ci si putin conditionat. Dar o sa vedem concluziile si analiza domniilor lor cu privire la indeplinirea celorlalte sapte recomandari", a completat deputatul PSD.

Presedintele Comisie juridice a Camerei Deputatilor a prezentat si concluziile intalnirii de marti. El a spus ca toate partile implicate vor reformarea legislatiei penala prin procedura parlamentara.

"Concluziile, si ale dumnealor, ca si ale noastre, sunt de a identifica in primul rand solutiile cele mai viabile cu privire la continuarea legiferarii pe Codurile penal si de procedura penala, pentru ca readuc la cunostinta publicului larg ca, din MCV si din suma celor 12 recomandari, cinci apartin Parlamentului Romaniei si practic doar aceasta nu este finalizata. Codurile penal si de procedura penala sunt in proces legislativ, fiind deciziile CCR care practic au spus ca initiativele legislative trebuie sa-si reia procesul legislativ", a conchis, Halici.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare