Eveniment

thumbs

Avertisment. Deficitul de cont curent a fost in 2019 de 10,5 mld. euro, adica 4,8% din PIB, limita de atentie pentru o economie ca a Romaniei

14.02.2020, 09:53 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania a inchis anul 2019 cu un deficit de cont curent de aproape 10,5 mld. euro, in crestere cu 17% an/an, dupa ce deficitul comercial a inregistrat un salt pana la 17 mld. euro (7,8% din PIB).

Suntem unici in regiune, se plangea zilele trecute guvernatorul BNR Mugur Isarescu: avem crestere economica, asemenea vecinilor. Diferenta este ca ei, profitand de calmul din economie si de situatia favorabila de pe piete, fac excedente si isi consolideaza economiile, in vreme ce noi facem deficite peste deficite, intr-un ritm ce contrariaza orice judecata buna.

Ultimele date statistice publicate ieri confirma temerea guvernatorului. Corolarul a fost adaugat cand BNR a publicat datele din 2019 pentru deficitul de cont curent. Contul curent al balantei de plati s-a deteriorat anul trecut pana la aproape 10,5 mld. euro, in crestere cu 17% fata de anul precedent. Ca procente din PIB, el a ajuns la 4,8%, la un PIB estimat pentru 2019 de 219,3 mld. euro. Este cel mai inalt deficit de cont curent inregistrat din 2012 incoace - 2012 fiind anul in care Romania incepea o consolidare fiscala ce avea insa sa se termine cativa ani mai tarziu cand fostele guverne au adoptat politica cresterii economice prin stimularea puternica a consumului, avand drept levier majorarile de salarii si reducerile de taxe. Rezultatul acestei politici se vede in cifrele macroeconomice de anul trecut: deficit bugetar de 4,46% din PIB (peste 48 mld. lei), un deficit comercial de 7,8% din PIB (17,2 euro) si un deficit de cont curent de 4,8% din PIB (10,5 mld. euro). Or, toate aceste dezechilibre pot lovi serios in cursul de schimb si poate chiar in dobanzi pentru ca investitorii speculeaza momentele de deruta. Raportul Comisiei Europene ce contine previziunile de iarna pentru economiile UE in 2020, publicat ieri, sustine, vorbind de Romania: politica fiscala va fi determinanta in 2020 pentru evolutia cresterii economice (3,8%, anticipeaza Comisia). O continuare a politicilor fiscale lejere, care agraveaza dezechilibrele macroeconomice existente, poate afecta increderea investitorilor si poate conduce la cresterea costurilor de finantare. In schimb, demararea unei consolidari fiscale atat de necesare ar atenua dezechilibrele. Ar conduce, e adevarat, si la o crestere economica un pic mai mica fata orizontul de prognoza.

Si, mai spune Comisia: lipsa de previzibilitate legislativa din Romania sau deteriorarea rapida a deficitului fiscal pot afecta, de asemenea, mediul de afaceri din Romania, cu efect nociv asupra investitiilor.

Ministrul finantelor Florin Citu promite o consolidare fiscala si o reintrare in zona deficitului fiscal de sub 3% din PIB. Dar calea este lunga pana acolo si presupune constrangeri bugetare. Sunt cativa ani de cand deficitul comercial a luat-o razna, pentru ca nu a existat oferta interna care sa se intalneasca cu cererea in crestere, determinata de majorarile salariale si de reducerea de taxe.

Rezultatul a fost o majorare puternica a deficitelor care-i dau fiori guvernatorului, pentru ca multi ochi sunt indreptati spre BNR ca spre Mecca. Guvernatorului i se sugereaza mai cu vorbe, mai cu gesturi discrete sa stinga focul. Or, arata guvernatorul, deficitul de cont curent este al guvernului aproape in totalitate, de vreme ce deficitul fiscal este de 4,4% din PIB, iar cel de cont curent de 4,8% din PIB. Prin urmare, acolo este cheia.

Potrivit datelor BNR, in 2019 balanta bunurilor a consemnat un deficit de 17,3 mld. euro, care nu a putut compensa excedentul de 8,5 mld. euro inregistrat la servicii. Astfel ca deficitul de cont curent s-a adancit pana la 4,8% din PIB. O consolidare fiscala abrupta nu poate fi intrezarita fara a transmite un soc economiei care se afla oricum pe panta descendenta a ciclului economic. Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 4,1%, dar economistii nu cred in aceasta varianta. Totusi. previziunile Comisiei Europene (crestere de 3,8%) sunt optimiste.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare