Eveniment

thumbs

Criza a zdruncinat sever increderea analistilor financiari in economia locala chiar de la debutul ei in Romania

26.03.2020, 00:04 Sursa: zf.ro

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA a scazut cu 15,1 puncte din cauza anticipatiilor economice privind efectele crizei epidemice a Covid -19.

Increderea analistilor in economia romaneasca a scazut puternic inca din februarie 2020 pe fondul ingrijorarilor legate de efectele economice ale pandemiei de Covid - 19. Scaderea a fost condusa de "componenta de anticipatii" (increderea in viitor) a sondajului realizat de CFA Romania.

"Sondajul este realizat in ultima saptamana din februarie cand incepuse deja criza coronavirusului. Criza fiind doar la inceput, inca nu era afectata puternic componenta conditiilor curente. In sondajul viitor ar putea sa fie si o suprareactie", a declarat pentru ZF Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania.

Astfel, indicatorul de incredere in economia romaneasca realizat de CFA a ajuns la 48,6 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat in cea mai mare parte componentei de anticipatii. Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 2,4 puncte, in vreme ce componenta de anticipatii a scazut cu 21,5 puncte fata de luna ianuarie 2020, pe fondul ingrijorarilor legate de efectele economice ale crizei coronavirusului. Fata de aceeasi luna din anul trecut, indicatorul de incredere in economia romaneasca a crescut cu 14,1 puncte.

Analistii anticipeaza, potrivit sondajului, o depreciere a cursului de schimb euro-leu in 12 luni pana la 4,94 lei pentru un euro, insa ritmul deprecierii s-a accelerat in ultima luna. Astfel, este de asteptat ca in luna martie predictiile in ceea ce priveste cursul de schimb sa se schimbe catre o depreciere mai puternica a monedei nationale.

"Cred ca anticipatiile privind cursul de schimb se vor duce mai mult in zona deprecierii leului. Ulterior sondajului leul s-a depreciat si a venit o aversiune foarte puternica externa la risc. Pe de alta parte, ma astept ca la urmatorul sondaj ratele de dobanda sa arate o scadere si la fel si inflatia, avand in vedere ca se reduce consumul si cererea interna", a mai spus Adrian Codirlasu.

Indicatorul de incredere macroeconomica reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia cuantifica asteptarile analistilor financiari cu privire la activitatea economica curenta in Romania si pentru un orizont de timp de un an. Indicatorul este compus din conditiile curente si anticipatii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare