Business international

thumbs

Liderii din UE sunt ingrijorati de povara datoriei cauzata de coronavirus

27.03.2020, 14:06 Sursa: zf.ro

Liderii Uniunii Europene au incercat sa raspunda intr-o maniera economica colectiva la efectele provocate de pandemia de coronavirus, dar bancile centrale au luat deja masuri semnificative, potrivit Financial Times.

Dupa decizia de a elimina restrictiile privind planul de a cumpara obligatiuni in valoarea de 750 mld. euro, Banca Centrala Europeana s-a pozitionat in asteptarea unei avalanse de datorii care trebuie finantate pentru a raspunde pandemiei de coronavirus.

Una dintre cele mai mari dezbateri cu privire la deciziile luate in ultimele zile este legata de cine va sustine aceasta indatorare suplimentara, guvernele, bancile centrale sau Uniunea Europeana.

Fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a descris situatia actuala ca "un cost foarte mare care nu poate fi ocolit si care va trebui sa fie absorbit de balantele guvenelor."

Economistii si parlamentarii sunt de acord ca aceasta indatorare suplimentara nu poate fi evitata, dar problema legata de cine va imparti aceasta indatorare financiara cauzata de coronavirus a creat o diviziune in cadrul Bancii Centrale Europene si intre liderii europeni.

Apelul domnului Draghi la actiuni radicale si solidaritatea UE a venit dupa ce noua state membre au scris o scrisoare prin care au solicitat emiterea datoriei europene comune pentru a finanta lupta impotriva coronavirusului, inainte de o conferinta video diviziva a Consiliului European de joi.

Deocamdata, dezbaterea liderilor UE cu privire la actiunile fiscale comune s-a concentrat pe utilizarea mecanismului european de stabilitate ca punct de plecare pentru tarile care se confrunta cu probleme economice grave si cu nevoie de imprumut.

Cu toate acestea, in continuare exista o dezbatere extrem de politizata in legatura cu detaliile propunerilor si duritatea conditiilor aferente imprumuturilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare