Eveniment

thumbs

Romanii trec la ora de vara. Ceasurile vor fi date inainte cu o ora

28.03.2020, 08:46 Sursa: zf.ro

In noaptea de sambata spre duminica, se trece de la ora de iarna la cea de vara, adica ceasurile se vor da inainte cu o ora, ora 3.00 devenind 4.00.

In fiecare an, in ultima duminica a lunii martie, romanii isi dau ceasul cu o ora inainte, deoarece Romania trece la ora de vara.

Mai exact, in noaptea ce desparte 28 martie de 29 martie 2020, toate ceasurile din Romania vor fi date cu o ora inainte. Ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala. In acest fel se economiseste energia electrica necesara iluminatului.

Ora de vara a fost prima data propusa de un entomolog din Noua Zeelanda, George Vernon Hudson, in 1895. 110 tari din intreaga lume folosesc astazi acest mecanism. In Europa, Islanda este singura tara care nu foloseste ora de vara. Rusia a inceput sa aplice acest sistem din 1981, insa a renuntat dupa 20 de ani, pe motiv ca nu vrea sa streseze cetatenii.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata. Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979. In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.

Din 1997, ora de vara incepe in Romania in ultima duminica din martie si se incheie in ultima duminica din octombrie, la fel ca in toate tarile europene.

Anul trecut, Parlamentul European a votat in favoarea unei propuneri de renuntare la obligativitatea trecerii la ora de vara la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul sa decida pana in 2021 daca va pastra actualul sistem sau va renunta la schimbarea orei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare