Eveniment

thumbs

Aparati linia intai: sistemul medical. Spitalul Judetean Suceava, victima a lipsei de centralizare si control a Ministerului Sanatatii asupra spitalelor

01.04.2020, 00:07 Sursa: zf.ro

¬ Evolutia din ultimele zile arata ca lipsa de centralizare a nevoilor din spitale de masti, teste si combinezoane si lasarea spitalelor sa se descurce singure vor aduce haos in sistemul medical ¬ Suceava are 593 de cazuri confirmate cu coronavirus si este judetul cel mai afectat la nivel national de infectarea cu noul virus ¬ In total, 30 de pacienti din Suceava au murit din cauza coronavirusului pana marti, din totalul de 78 de pacienti ¬ Lipsa de centralizare a nevoilor spitalelor de catre Ministerul Sanatatii in plina pandemie duce la haos in sistem ¬ Focarul s-a extins rapid si la cadrele medicale: 181 de medici, asistente infirmiere din Suceava au coronavirus ¬ Orasul Suceava si opt localitati limitrofe au intrat in carantina de marti, la decizia autoritatilor ¬ In Spitalul Judetean Suceava nu exista un aparat de testare pentru coronavirus, probele sunt trimise la Iasi ¬ Primaria Suceava a decis sa cumpere un aparat de testare si kituri de aproape 100.000 de euro la 26 martie, dupa trei zile de la primul deces inregistrat in oras.

Unu din patru pacienti confirmati cu coronavirus este din Suceava, arata calculele ZF din informatiile oferite de autoritati, in judet existand 593 de cazuri din totalul de peste 2.100 la nivel national.

Numarul mare de cazuri si infectarea cadrelor medicale au transformat judetul intr-un focar de infectie, iar autoritatile au inceput cu greu sa ia masuri. Prima masura anuntata a fost inchiderea orasului Suceava, insa situatii similare sunt si in alte judete, la un nivel mai redus deocamdata. In Hunedoara, de exemplu, sunt 15 cadre medicale infectate si au fost raportate mai multe decese, iar in Arad sunt 16 cadre medicale confirmate cu coronavirus.

In acest context, este tot mai greu ca medicii si asistentii, persoanele din prima linie de lupta cu virusul, sa se protejeze, in conditiile in care sunt spitale judetene care nu au nici macar aparatura de testare si trimit probele dintr-un judet in altul.

In Suceava, primarul orasului Ion Lungu, cere testarea in masa a populatiei, insa reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Suceava, institutie aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, nu iau in calcul aceasta masura, informeaza site-ul obiectivdesuceava.ro. "Eu fac un apel public, mi se pare corect ca in aceasta perioada sa testam cat mai multa populatie. Ar trebui sa facem o testare cat mai mare, in masa, mai ales la Suceava", a spus Ion Lungu, primarul orasului Suceava, citat de presa locala.

Primarul a anuntat prin intermediul unei retele de socializare ca a cumparat un aparat de testat pentru coronavirus adus printr-un distribuitor din Coreea de Sud. Contractul a fost semnat in 26 martie, dupa ce primul caz de pacient care a murit din cauza virusului in Suceava a fost in 23 martie.

"Perioada de livrare prevazuta in contract este de 14 zile, dar am primit promisiunea din partea vanzatorului ca va face tot posibilul pentru a livra comanda intr-o saptamana. Prin aducerea acestui aparat la Suceava dorim sa testam cu prioritate cadrele medicale, persoanele care prezinta suspiciune de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19) si nu numai", potrivit lui Ion Lungu.

Vasile Rimbu, managerul Spitalului Judetean Suceava, a fost demis din functie in 25 martie, la solicitarea lui Nelu Tataru, noul ministru al sanatatii, dupa ce o echipa a Ministerului Sanatatii a verificat situatia de la Suceava, in care mai multi medici au fost infectati cu coronavirus.

Spitalul judetean din Suceava are 1.300 de angajati si 1.200 de paturi.

Mai multe spitale judetene din tara nu au echipamente sau teste pentru a prelucra probele de la pacienti, potrivit informatiilor primite de la cateva unitati medicale la solicitarea ZF.

Ministerul Sanatatii nu a raspuns pana la inchiderea editiei care sunt spitalele unde se pot face teste pentru coronavirus si daca exista o centralizare a acestor date. Nici Raed Arafat nu a putut fi contactat de ZF.

Astfel, spitalele judetene si inclusiv medicii si pacientii care ajung cu alte afectiuni, sunt prinse intre lipsa de organizare la nivel national a autoritatilor, la peste o luna de la primul caz confirmat in Romania, si lipsa de investitii facute de manageri sau de autoritatile locale in subordinea carora se afla.

Ziarul Financiar a indentificat astfel sapte judete in care nu exista niciun aparat de testare la Spitalul Judetean, cea mai mare unitate medicala din judet, care se ocupa de toate cazurile grave. Spitalele judetene din Hunedoara, Teleorman, Cluj, Caras Severin, Mehedinti, Vaslui, Gorj au raspuns solicitarii ZF si au spus ca nu au aparatura sau kituri de testare.

"Pe actuala metodologie de incadrare in suspiciunea cu COVID-19, foarte putini pacienti din judetul nostru au avut criterii de recoltare, astfel, au fost efectuate pana in prezent 2-4 teste pe saptamana. Testele sunt trimise prin Directia de Sanatate Publica Mehedinti la Laboratorul Spitalului de Boli infectioase Craiova", a spus pentru ZF Radu Vasile Imanu, manager SJU Drobeta Turnu-Severin.

in prezent, in cadrul SJU Drobeta Turnu-Severin nu se afla niciun aparat de testare de tip PCR, insa, spitalul se afla in derulare cu achizitia primului aparat de testare pentru infectia cu coronavirus.in cadrul SJU Drobeta Turnu-Severin lucreaza 900 de cadre medicale, iar pana la acest moment au fost testati 15 anagajati, a mentionat Radu Vasile Imanu.El spune ca, pana in prezent, ministerul Sanatatii nu a asigurat spitalului SJU Drobeta Turnu-Severin niciun fel de echipament.

Pacientii care sunt testati pentru coronavirus sunt izolati in sectiile de Boli infectioane si ATI ale spitalului si "beneficiaza de tratament, in functie de simptomologie", pana cand sunt primite rezultatele testelor, spune managerul spitalului.

Spitalul Judetean de Urgenta ( SJU) Vaslui asteapta livrarea primului aparat de testare pentru coronavirus de tip PCR, care ar trebui sa ajunga la spital pe data de 10 aprilie. in prezent, probele recoltate in vederea testarii pacientilor pentru coronavirus sunt trimise la centrul din Iasi.

"Nu avem niciun aparat de tip PCR in acest moment, asteptam sa primim unul. Avem promisiuni de la furnizori ca pe data de 10 aprilie il vom avea. Acum recoltam si trimitem la centrul din Iasi, iar rezultatele vin in functie de test. De regula, cam la doua zile. La testele care sunt pozitive suntem anuntati mai repede, cam in doua zile, la restul in 3-4 zile", a spus Ana Rinder, manager al Spitalului Judetean de Urgenta ( SJU) Vaslui.

in cadrul SJU Vaslui lucreaza 1.190 de angajati. De asemenea, Ana Rinder spune ca spitalul si personalul acestuia au la dispozitie echipamentele de protectie necesare impotriva infectiei cu coronavirus.

"Nu toti angajatii din spital au fost testati pentru infectia cu coronavirus. Echipamente de protectie avem, ne-am aprovizionat si noi, am primit si de la ISU, am facut si solicitare la ministerul Sanatatii", a spus Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

In cadrul Spitalului Judetean din Targu Jiu nu exista niciun aparat de testare pana acum, iar numarul de probe recolate de la pacienti este de cinci pe zi. Probele sunt transmise spre prelucrare la Spitalul de Boli Infectioase din Craiova. "Pana la aflarea rezultatului testelor, pacientii carora li se recolteaza probe sunt izolati in saloanele izolatoare din cadrul sectiei de boli infectioase, ATI, in functie de patologie", a transmis managerul spitalului, Dumitru Vienescu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare