Eveniment

thumbs

Wargha Enayati, fondatorul proiectului medical Enayati Medical City: "In Bucuresti 30.000 de oameni mergeau zilnic la consultatii medicale, iar acum nu mai vin. E un impact colateral foarte mare"

01.04.2020, 00:08 Sursa: zf.ro

¬ Criza coronavirusului, care a dus la oprirea internarilor si programarilor pentru probleme de sanatate care nu sunt urgente, risca sa afecteze pe termen lung sanatatea pacientilor ¬ Ambulatoriile spitalelor functioneaza la 40% din capacitate ¬ Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, a spus ca orice pacient trebuie sa fie suspectat de infectie, chiar fara o testare. Medicul Wargha Enayati sustine ca pacientii care nu au probleme urgente aleg sa nu mai vina la consultatii, in contextul in care spitalele se lupta cu noul coronavirus, ceea ce poate duce la agravarea starii lor de sanatate. "Pacientii nu pot lua o hotarare daca au nevoie sau nu, deci este un oarecare risc. Cam 30.000 de oameni in Bucuresti numai mergeau zilnic la consultatii medicale, iar acum nu mai vin. Iar daca doar 5% dintre ei ar fi cazuri care nu pot fi amanate, sunt 1.500 de cazuri minimum care vor avea rezultate negative de lunga durata. E un impact colateral foarte mare", a spus Wargha Enayati, medic cardiolog, fondatorul proiectului medical Enayati Medical City. Autoritatile au dat un ordin potrivit caruia doar urgentele mai pot fi tratate in spitalele publice sau private sau in cabinetele stomatologice, pentru a ridica presiunea de pe spitale si a putea primi pacienti infectati cu coronavirus. "Stomatologiile merg la o capacitate de 5%, ambulatoriul merge cu 30-40%, vin cazurile care intr-adevar au nevoie", a mai spus Wargha Enayati. Wargha Enayati a dat exemplul unui pacient care a venit la consult, avand nevoie de un pace maker (stimulator cardiac - n.red.). Pentru ca nu reprezenta o urgenta medicala, pacientul a spus ca va reveni pentru interventia chirurgicala dupa ce va trece criza. In Romania, 45.000 de persoane sunt diagnosticate in fiecare an cu insuficienta cardiaca, bolile cardiovasculare fiind cele mai frecvente cauze de deces la pacientii romani. Refuzul de tratare al unor pacienti au determinat autoritatile sa emita un ordin care obliga medicii sa se ocupe de bolnavi ca si cum acestia ar fi infectati cu coronavirus, pana la rezultatele probelor. "Dupa ce ni s-a semnalat ca in unele situatii s-a intarziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testarii si a confirmarii sau a infirmarii infectiei cu coronavirus, am decis sa emitem un ordin al comandantului actiunii, care stabileste clar ca orice pacient poate fi suspectat de a fi covid-pozitiv, chiar daca nu exista testarea la nivelul unitatii de primiri urgente, motiv pentru care personalul medical trebuie sa se protejeze corespunzator", a spus Raed Arafat. Numarul de pacienti infectati cu coronavirus in Romania a ajuns la 2.245 de persoane, cu 293 de noi cazuri in plus fata de ultima informare a autoritatilor, cand erau 1.952 de bolnavi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare