Eveniment

Orchestra Metropolitana Bucuresti dezvaluie pentru prima data publicului cum a cantat celebra...

Orchestra Metropolitana Bucuresti dezvaluie pentru prima data publicului cum a cantat celebra Rapsodie Romana Nr. 1 de George Enescu pe platoul Bucegi in dorinta de a dezvalui frumusetile Romaniei

09.05.2020, 16:09 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Astazi, Romania face un cadou de exceptie atat publicului european, cat si celui universal: Enescu, la inaltime, prin filmul "Rapsodiem". Cu sprijinul Institutului Cultural Roman , oricine se poate bucura acum de muzica enesciana impletita cu peisajele pitoresti ale Romaniei, accesand AICI filmul "Rapsodiem".

Impreuna vom redescoperi muzica enesciana, impletita de data aceasta cu peisajele pitoresti ale Romaniei, aducand astfel un omagiu marelui compozitor George Enescu, sau Enesco, asa cum ii spun francezii, exemplul perfect de valoare profund - romaneasca, integrata in universalitate. Rapsodiile sale, bazate pe filonul folcloric national, dar orchestrate cu o tehnica impecabila dobandita in anii studiilor desavarsite la Viena si Paris, sunt reprezentative in egala masura pentru cultura romana si cea europeana

Realizat in anul 2018, de dirijorul Daniel Jinga, impreuna cu Orchestra Metropolitana Bucuresti , filmul "Rapsodiem" nu a putut fi vazut pana acum decat prin acces controlat. Proiectul a fost derulat cu ocazia Centenarului Marii Uniri, finantat de Ministerul Culturii si cu sprijinul Asociatiei Municipiilor din Romania.

"Pentru noi, muzicienii implicati in filmari, actiunea in sine a fost o jertfa transformata in amintiri de neuitat, o lectie despre libertate si iubire de Romania, predata in natura de catre muzica enesciana ce plangea cu un ochi si radea cu celalalt, imitand vantul, stihiile, susurul apelor, sau intretesand verdele brazilor, arsita zilei, sau taria cerului", spune Daniel Jinga , dirijorul Orchestrei Metropolitane Bucuresti. Muzicianul a adaugat ca, pentru cei ce vor vedea aceasta filmare, ca imaginile nu sunt filmate pe croma, intreaga orchestra simfonica si toata artileria ei de instrumente grele (doua harpe, patru timpani,etc. ) urcand, temerar, pe Platoul Bucegi, chiar daca pentru aceasta a fost nevoie, in final, de ajutorul localnicilor si a Salvamontului din Dambovita si Prahova.

Protagonista in film, Roberta Mitache (13 ani, eleva la Colegiul National Gheorghe Lazar, Bucuresti) marturiseste: am descoperit pe toata perioada filmarilor frumusetea irespirabila si totusi ascunsa a acestei tari, indarjirea pentru arta bine facuta a intregii echipe de filmare si cautarea neistovita de catre artisti a perfectiunii sunetului trimis cu pasiune spre inaltimi.

Rapsodiem - de la Geneza la Centenar

In anul 2017, Orchestra Metropolitana Bucuresti imprima, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga discul Rapsodiem, ce contine cele doua rapsodii ale lui George Enescu si suita de valsuri Valurile Dunarii de Iosif Ivanovici. Imprimarile au avut loc in sala "Tomis" a studiourilor "Electrecord", avandu-l ca maestru de sunet pe Jakob Handel ( Elvetia ).

Artistii isi propuneau atunci aducerea muzicii enesciene in constiinta tinerei generatii si promovarea muzicii simfonice romanesti in mediul online.

In anul 2018, anul sarbatoririi Centenarului Marii Unirii, apare ideea realizarii unui film de scurt metraj ce are ca punct de plecare Rapsodia I enesciana. Acesta urma sa apropie si mai mult publicul larg de muzica, valorile nationale si frumusetile naturale ale Romaniei. Providential, ideea este imbratisata si implementata de catre Asociatia Municipiilor din Romania prin directorul general Constantin Mitache.

Filmul a fost realizat in cadrul proiectului "Rapsodiem - de la Geneza la Centenar", proiect finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Regizorul basarabean Alla Dontu a ales sa distribuie artistii care au imprimat coloana sonora, Orchestra Metropolitana Bucuresti si dirijorul Daniel Jinga devenind astfel, personajele principale alaturi de actrita Catinca Nistor si copii Rares Jinga si Roberta Mitache. Filmarile au implicat 180 de actanti, au durat doua luni si au avut loc in zone pitoresti ale Romaniei - Platoul Bucegi, Vulcanii Noroiosi, Ochiul Bei, Valea Zanelor, Tabara de sculptura Magura si Cazanele Dunarii.

Dintre muzicienii participanti la filmari amintim pe concert-maestrul Ana Ungureanu, solistii Eugeniu Olaru ( clarinet ), Marian Maereanu ( oboi ), Gratian Papara ( flaut ), Carol Mai Antal ( viola ) si Laurentiu Darie ( fagot ), si sefii de partida si/sau figurile pitoresti Florin Pane ( trombon ), Vlad Bojoga ( trombon ), Dan Tomulescu ( trombon ), Laurentiu Sima ( Tuba ), Oleg Raileanu ( trompeta ), Cristian Nicolae ( trompeta ), Constantin Aolariti ( percutie ), Imola ( percutie ), Alexandru Rogalski ( timpani ), Bogdan Simionescu ( vioara), Livia Simionescu ( vioara ), Alina Papara ( flaut ), Ana Maria - Radu ( oboi ), Cosmina Stanga ( viola ), Antoniu Theodor Andreescu ( viola ), Radu Sinaci ( violoncel ), Ionela Bradean ( harpa ), Adriana Ciltea ( harpa ), Horatiu Ludusan ( violoncel ), Cristian Balas ( vioara ), Emil Stegar ( vioara ), Daniel Dumitrana ( contrabas ) Pavel Zurka ( contrabas )

Multumirile noastre se indreapta catre staretul si vietuitorii manastirii Pestera, catre Pr. Culita si personalul Pensiunii "Gura de rai", catre echipele de Salvamont din Dambovita si Prahova, si nu in ultimul rand catre Radu Fornea, haiducul meu prieten, pentru ca ne-au sprijinit "cu timp si fara timp" pe tot parcursul actiunii

Prin prospetimea si claritatea interpretarii muzicale dublata de apelarea la forta vizualului bazat pe frumusetile naturale ale Romaniei, filmul capata valentele unui demers autentic de promovare a culturii si identitatii nationale si se constituie intr-unul dintre cele mai valoroase proiecte culturale derulate in cadrul programului "Centenar".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare