Business international

thumbs

Celebrul antreprenor Ray Dalio vorbeste despre ordinea mondiala aflata in schimbare: Toate imperiile care prospera, treptat ajung in declin, generand revolutii si razboaie, urmate de o noua ordine mondiala. Marile cicluri din ultimii 500 de ani

23.05.2020, 01:10 Sursa: zf.ro

Toate imperiile au cicluri istorice care culmineaza cu o perioada de prosperitate si pace, dar care treptat se transforma in declin, generand revolutii si razboaie, urmate de o noua ordine mondiala, explica antreprenorul si filantropul Raymond Dalio, analizand situatiile Statelor Unite si Chinei.

"In capitolul 1 ("Imaginea generala intr-o prezentare scurta"), am analizat arhetipurile ascensiunii si declinului imperiilor si monedelor acestora, precum si diversele tipuri de putere pe care le-au castigat si le-au pierdut, iar in Capitolul 2 ("Marele ciclu al banilor, creditelor, datoriilor si activitatilor economice") si in anexa sa ("Schimbarea valorii banilor"), am examinat ciclurile monetare, ale creditelor si datoriilor. In acest capitol, voi analiza ascensiunea si declinul imperiilor olandez, britanic si american, ale monedelor acestora si voi ajunge la ascensiunea imperiului chinez", afirma miliardarul american Raymond Dalio, antreprenor specializat in fonduri de investitii si filantrop, in articolul intitulat "Ordinea mondiala aflata in schimbare: marile cicluri din ultimii 500 de ani".

"Desi evolutia imperiilor si a monedelor este o poveste continua, care a inceput inainte de istoria inregistrata, in acest capitol voi incepe analiza din anul 1600. Obiectivul meu este sa stabilesc unde suntem acum din perspectiva istorica si sa aducem datele la zi. Voi incepe prin a examina foarte pe scurt cum arata aceste Mari Cicluri si apoi sa fotografiez ultimii 500 de ani pentru a arata specificitatile acestor Mari Cicluri, inainte de a examina mai indeaproape declinurile imperiilor olandez si britanic si ale monedelor lor. Apoi, voi arata cum s-a produs declinul imperiului britanic si al lirei, transformandu-se in ascensiunea imperiului american si a dolarului, observand si emergenta imperiului chinez si a yuanului. Aceste lucruri ne vor aduce in prezent si ne vor pregati de ceea ce urmeaza sa se intample", subliniaza Raymond Dalio. Marele ciclu de viata al unui imperiu

La fel cum exista un ciclu de viata al omului care de obicei dureaza aproximativ 80 de ani (mai mult ori mai putin) si niciunul nu este exact identic dar majoritatea sunt similare, exista un ciclu de viata analog al imperiului, care prezinta specificitati ale unui model.

Ciclul de viata al unui imperiu, inceput prin ascensiune si incheiat prin declin, se inscrie in configuratia ordinii mondiale. Pe scurt, etapele sunt, conform unui grafic in forma de clopot: o curba in ascensiune cu etapele noua ordine mondiala, pace, prosperitate si cresterea datoriei productive, datorii fara acoperire in active si discrepante majore ale avutiei, urmate de varful curbei prosperitatii si inceperea declinului, prin etapele incapacitatii de plata a datoriilor si scadere economica, tiparire de bani si noi credite, revolutii si razboaie, restructurari ale datoriilor suverane si modificari politice, o noua ordine mondiala.

"Pe scurt, dupa crearea unui nou set de reguli si instituirea unei noi ordini mondiale, exista de obicei o perioada pasnica si prospera. Pe masura ce oamenii se obisnuiesc cu asta, mizeaza tot mai mult pe continuitatea prosperitatii si se imprumuta din ce in ce mai mult pentru mentinerea acestei situatii, ceea ce duce la ajungerea in starea datoriilor neacoperite. Pe masura ce creste prosperitatea, cresc si diferentele de avutie. La un moment dat, datoriile neacoperite explodeaza, ceea ce duce la tiparirea de bani, credite suplimentare si din ce in ce mai multe conflicte interne, ceea ce duce la o revolutie pentru redistribuirea avutiei, care se poate face in mod pasnic ori prin violenta. De obicei, in acest moment al ciclului, imperiul conducator care a castigat ultimul razboi economic si geopolitic este mai putin puternic in raport cu puterile rivale care au prosperat in perioada favorabila, si, date fiind conditiile economice nefavorabile si disensiunile dintre puteri, apare un fel de confict. Datoriile, crizele economice interne si mondiale genereaza revolutii si razboaie in urma carora apar noi castigatori si invinsi. Apoi, castigatorii se reunesc pentru a crea noua ordine interna si mondiala", explica Raymond Dalio, notand ca Statele Unite sunt acum cel mai puternic imperiu, dar nu la o diferenta mare de principalul rival, fiind in declin, in timp ce puterea Chinei este in ascensiune rapida, nemaifiind alte puteri la un nivel apropiat.

Astfel, conform unui grafic in care coeficientul puterii maxime este 1,0, Statele Unite sunt acum la nivelul 0,8 (in scadere de la 1,0), China se afla la nivelul 0,6 (in crestere), iar Rusia este la nivelul 0,3.

Un alt grafic observa ascensiunea si declinul imperiilor olandez, britanic, american si chinez in ultimele patru secole. In prezent, puterea SUA pare a fi in declin dupa atingerea varfului, in timp ce China este in ascensiune.

Autorul observa ca ascensiunea si declinul unui imperiu poate fi observata in functie de indicatorii privind situatia educatiei, comertului, inovarii si tehnologiei, productivitatii, competitivitatii, functionarii centrelor financiare, capabilitatile militare si activele rezervelor.

In ultimii 500 de ani, ascensiunea si decaderea imperiilor au urmat acest model. Astfel, imperiul olandez a inceput sa se afirme in anii 1500-1600, in contextul declinului imperiului spaniol, dobandind putere suficienta in 1581. In anul 1750, britanicii au devenit mai puternici decat olandezii, urmand o serie de conflicte militare in anii 1780-1784. Britanicii au castigat atat din punct de vedere financiar, cat si militar. In context, la sfarsitul secolului 18 si inceputul secolului 19, in Europa au avut loc o serie de razboaie, iar aliantele s-au schimbat frecvent. Britanicii si aliatii lor au fost castigatori in 1815.

Puterile castigatoare (Anglia, Rusia, Austria si Prusia) au stabilit ulterior o noua ordine mondiala, prin congresul de la Viena si Tratatul Paris, marcand inceputul "secolului imperial" britanic, cu instituirea capitalismului, Prima Revolutie Industriala, prosperitate.

Dupa A Doua Revolutie Industriala, disensiunile din anii 1900-1914 referitoare la impartirea avutiei si controlul geopolitic au condus la razboaie si revolutii (ex: 1917, Rusia).

Primul Razboi Mondial (1914-1918) s-a soldat cu moartea a 8,5 milioane de militari si a 13 milioane de civili. A urmat gripa spaniola, soldata cu moartea a 20-50 de milioane de oameni.

In mod tipic, dupa razboi, puterile castigatoare (SUA, Marea Britanie, Franta, Japonia si Italia) s-au reunit pentru a stabili noua ordine mondiala. Conferinta de Pace de la Paris, din 1919, s-a incheiat prin Tratatul Versailles. Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria au pierdut teritorii. Statele Unite au devenit putere mondiala.

In acest context, amplificat de criza economica din anii 1930, Japonia si Germania au inceput expansiuni teritoriale, generand razboaie in Europa si Asia, care au culminat cu Al II-lea Razboiul Mondial, incheiat in anul 1945 si castigat de tari care au utilizat noi tehnologii (ex: SUA, bomba nucleara). Cum se intampla de obicei dupa razboaie, puterile castigatoare (SUA, Marea Britanie si Rusia), au stabilit noua ordine mondiala. In timp de SUA si aliatii au aplicat o abordare democratic-capitalista in distribuirea resurselor, URSS (Rusia) a instituit sistemul comunist, la fel si China.

In contextul in care Uniunea Sovietica, putere nucleara, a inregistrat esecuri economice din cauza incapacitatii de sustinere a extinderii teritoriale si a cursei inarmarii, s-a destramat in 1991.

In China, moartea lui Mao Zedong in 1976 l-a adus la putere pe Deng Xiaoping, care a introdus elemente capitaliste in economie, inclusiv conceptul de proprietate privata asupra marilor companii, dezvoltarea creditarii si a pietelor financiare, inovatii tehnologice si aparitia miliardarilor. China a devenit mai puternica din multe puncte de vedere, iar acum are o ascensiune a puterii intr-un ritm mai rapid decat Statele Unite si alte tari dezvoltate, concluzioneaza autorul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare