Business international

thumbs

Lagarde: Actiunile BCE si-au dovedit eficienta, dar redresarea economiei europene va fi nesigura si fragmentata

09.07.2020, 00:00 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Sub conducerea Christinei Lagarde, Banca Centrala Europeana a lansat stimulente monetare masive prin extinderea programului de achizitii de obligatiuni si creditare a bancilor la dobanzi adanc negative pentru sustinerea economiei si pentru a evita ca recesiunea sa declanseze o criza financiara, scrie Financial Times.

Aceste actiuni si-au "dovedit eficienta", a declarat Lagarde, adaugand ca pietele financiare "s-au calmat enorm" din momentul turbulentelor masive generate de inceputul pandemiei. Lagarde a avertizat totusi, ca recuperarea economiei va fi una moderata, nesigura si fragmentata in conditiile in care unele tari se vor redresa mai rapid decat altele.

Ca semn al succesului interventiei de 1.350 miliarde de euro a BCE si al masurilor luate de alti strategi economici, costurile de finantare pentru guvernele din zona euro au revenit la nivelurile inregistrate inainte de declansarea crizei coronavirusului. Yieldurile obligatiunilor din Italia si alte tari din sudul Europei au urcat puternic in martie cand a devenit clar ca pandemia si masurile de carantina vor duce la o prabusire a activitatii economice.

Asta chiar in contextul in care guvernele se imprumutau masiv pentru sustinerea companiilor si gospodariilor.

Insa programul masiv de achizitii de active al BCE, anuntat la mijlocul lunii martie la 750 miliarde de euro si extins la 1.350 mld de euro luna trecuta, a intarit de atunci increderea, tragand costurile de finantare in jos.

Investitorii se simt de asemenea incurajati de semnele de progres inregistrate cu privire la impartirea poverii financiare a reactiei fata de criza la nivelul zonei euro. Liderii zonei euro urmeaza sa se intalneasca pentru a discuta detaliile unui fond de redresare de 750 miliarde de euro pentru cel mai dur afectate economii.

"La apogeul crizei, fiecare era pe cont propriu in zona euro, sentimentul chiar era ca pietele sunt lasate prada lupilor", arata Mark Dowding, de la BlueBay Asset Management. "Acum, avem dovezi de solidaritate, atat din punct de vedere al actiunior BCE, cat si al fondului de redresare al UE".

Spreadurile dintre yieldurile germane si cele din Italia si Spania, un indicator cheie al riscului suveran din zona euro, au revenit de asemenea la niveluri relativ scazute. Unii analisti se asteapta ca aceste spreaduri sa inceapa sa creasca din nou daca BCE continua sa-si restranga ritmul achizitiilor de active. Saptamana trecuta, achizitiile s-au situat la 25,9 mld de euro, in scadere cu 34% fata de saptamana anterioara.

Sefa BCE a confirmat asteptarile analistilor ca BCE nu va anuntat probabil noi masuri de relaxare la sedinta de saptamana viitoare. "Am facut atat de mult, incat avem timp sa analizam datele economice ce vin cu atentie", a declarat Lagarde.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare