Business international

thumbs

Studiile indica scenarii sumbre pentru companiile din intreaga lume: In incercarea de a isi sustine finantele acestea vor acumula datorii de 1.000 miliarde de dolari in 2020

13.07.2020, 15:07 Sursa: zf.ro

Companiile din intreaga lume vor acumula pana la 1.000 de miliarde de dolari in datorii noi in 2020, in incerarea de a-si sustine finantele afectate de criza coronavirusului, estimeaza un studiu care a analizat 900 de firme de top, relateaza Reuters.

Cresterea fara precedent va duce la o majorare a datoriei corporative globale cu 12%, la aproximativ 9,3 trilioane de dolari.

Anul trecut a inregistrat o crestere accentuata a datoriilor, cu 8%, determinata de fuziuni si achizitii, precum si de firmele care se imprumuta pentru a finanta rascumparari de actiuni si dividende. Insa anul acesta motivele sunt cu totul altele - conservarea afacerilor, pentru ca virusul scade profiturile.

"COVID a schimbat totul", a declarat Seth Meyer, manager de portofoliu la Janus Henderson, firma care a compilat analiza. "Acum este vorba despre conservarea capitalului si construirea unui bilant fortificat".

Profiturile inainte de impozitare pentru acelasi grup de 900 de companii au crescut cu 9,1%, la 2,3 trilioane de dolari.

Companiile americane sunt responsabile pentru aproape jumatate din datoria corporativa a lumii si au inregistrat cea mai rapida crestere din ultimii cinci ani, cu exceptia Elvetiei, unde a existat un val de fuziuni si achizitii.

Germania urca pe locul doi, cu 762 miliarde de dolari. De asemenea, are trei dintre cele mai indatorate firme din lume, inclusiv cea mai indatorata, Volkswagen, care are datorii de 192 miliarde de dolari. Datoriile companiei auto sunt apropiate de cele ale unor state precum Africa de Sud sau Ungaria.

In schimb, un sfert din companiile analizate nu au deloc datorii, iar unele au rezerve de numerar. Cea mai mare dintre acestea se ridica la 104 miliarde de dolari si apartine Alphabet, compania care detine Google.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare