Eveniment

CONAF: Este nevoie de sustinerea in scoli a invatamantului profesional. Un electrician proaspat...

CONAF: Este nevoie de sustinerea in scoli a invatamantului profesional. Un electrician proaspat absolvent de scoala profesionala este incadrat cu un salariul minim brut de 3.500 - 4.000 lei lunar

03.08.2020, 18:27 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) afirma ca este nevoie de sustinerea in scoli a invatamantului profesional si de o asumare atat la nivelul oficialilor cat si de catre angajatori a unui rol activ in domeniul pregatirii profesionale.

Un electrician proaspat absolvent de scoala profesionala este incadrat cu un salariul minim brut de 3500-4000 lei lunar, in timp ce un absolvent de facultate primeste un salariu minim brut de 2.230 lei daca se angajeaza imediat dupa terminarea cursurilor universitare, sustin reprezentantii CONAF.

"Trebuie asigurate criterii de bune practici cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea conditiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel national, nicidecum transformarea claselor de la profesionala in clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor si angajatorilor, un sistem care sa puna accentul pe oferirea de sanse tinerilor indiferent de categoria sociala, de a se califica intr-o profesie care sa le aduca beneficii si satisfactie pe termen lung si pe interesele angajatorilor de a avea acces la forta de munca bine calificata, cu competente specifice solid asimilate", spune Cristina Chiriac, presedintele CONAF.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in ultimii zece ani populatia scolara a inregistrat o scadere de mai bine de 30 de procente. In ceea ce priveste numarul celor care au urmat o scoala profesionala, statistica arata ca, in anii '90 un numar de peste 300 mii elevi urmau cursurile acestui tip de invatamant, iar in 2019/2020 - doar putin peste 100 mii de elevi, de circa 3 ori mai putini fata de inceputul anilor '90, conform CONAF.

Daca la inceputul anilor '90 scolile si universitatile din Romania numarau peste 5 milioane de elevi si studenti, in acest an scolar numarul acestora a ajuns la 3,5 milioane.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare