Zf 24

thumbs

Greenpeace: Disparitia padurilor ameninta siguranta nationala, iar 11 milioane de romani sunt in pericol

28.10.2020, 18:49 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Reprezentantii Greenpeace sustin ca disparitia padurilor si a perdelelor forestiere din zonele de campie ameninta siguranta nationala, iar 11 milioane de oameni sunt in pericol. De aceea, organizatia lanseaza o campania de plantare numita Bariera Verde.

Potrivit Greenpeace, in urmatorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul Romaniei va deveni o stepa arida. Modelarile climatologilor indica, intr-un scenariu moderat, ca peste 11 milioane de romani vor fi afectati de cresterea temperaturilor, reducerea drastica a rezervelor de apa si desertificare. Seceta va deveni noul normal, este concluzia specialistilor.

Un alt argument al celor de la Greenpeace este ca in vara lui 2020, Administratia de Meteorologie a emis 132 de coduri rosii, cele mai multe din istoria meteorologiei. De aceea, este nevoie de o retea forestiera nationala care sa protejeze orasele, comunitatile cele mai vulnerabile si terenurile agricole.

Greenpeace arata ca Romania a avut o retea de sute de mii de hectare de paduri si perdele forestiere in sudul si sud-estul tarii, parte dintr-un plan ambitios de protectie impotriva secetei. Acestea au fost defrisate incepand cu anii '60 in numele unor politici agrare paguboase pentru sol si mediu. In anii '90 au fost distruse sistemele de irigatii, iar palcurile de arbori care mai protejau campurile si drumurile au ajuns lemn de foc. Taierile ilegale din ultimii ani au depasit oficial cele mai sumbre estimari: 20 milioane metri cubi de lemn dispar anual fara urma, inclusiv din zonele de campie, cele mai afectate de deforestare.

"Schimbarile climatice sunt deja aici. In lipsa padurilor, intreaga zona de campie a Romaniei, Granarul Europei, se usuca rapid. 11 milioane de romani sunt direct afectati. Doar in ultimul deceniu, Romania a platit despagubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectati de seceta, cat sa inconjuram planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere", a declarat reprezentantul Greenpeace Romania, Ciprian Galusca.

Concluzia este ca Romania are nevoie urgenta de padure in zonele de campie pentru a stopa eroziunea solului si a asigura hrana populatiei. Ca urmare, Greenpeace Romania lanseaza "Bariera Verde", o campanie pentru replantarea perdelelor forestiere si a padurilor de protectie din zonele de campie. Actorul Marcel Iures se alatura acestui demers ca narator al unei animatii care explica urgenta pe care milioane de romani o resimt pe propria piele.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare