Business international

thumbs

BCE se pregateste sa lanseze un nou pachet de stimulare a economiei europene din decembrie

29.10.2020, 15:40 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Banca Centrala Europeana a facut aluzie, joi, la un nou pachet de stimulare a economiei care ar urma sa intre in vigoare in decembrie, in timp ce cele mai mari doua economii din regiune se pregatesc pentru un al doilea blocaj national, relateaza CNBC.

Banca a decis sa mentina neschimbata ratele si politica monetara, dar a sugerat ca ar putea adopta mai multe stimulente monetare in zona euro imediat dupa decembrie.

"Consiliul guvernatorilor va evalua cu atentie informatiile primite, inclusiv dinamica pandemiei, perspectivele de lansare a vaccinurilor si evolutia cursului de schimb", a declarat BCE intr-un comunicat, joi.

Institutia a declarat ca noile proiectii economice din decembrie "vor permite o reevaluare aprofundata" a economiei si a riscurilor. "Pe baza acestei evaluari actualizate, Consiliul guvernatorilor isi va recalibra instrumentele, dupa caz, pentru a raspunde situatiei care se desfasoara", a adaugat banca.

In septembrie, BCE a estimat o contractie de 8% in PIB-ul zonei euro anul acesta, urmata de o revenire de 5% in 2021. In ceea ce priveste inflatia generala, a prognozat 0,3% pentru 2020, urmata de o crestere la 1% in 2021.

Institutia, condusa de Christine Lagarde, va actualiza aceste prognoze in decembrie.

Cea mai recenta declaratie a BCE sugereaza ca factorii de decizie politica isi vor ajusta politica monetara pe baza previziunilor viitoare.

Zona euro se lupta cu o crestere rapida a numarului de infectii cu Covid-19, determinand unele guverne sa implementeze noi restrictii.

Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat miercuri un al doilea blocaj national, desi scolile si fabricile vor ramane deschise.

Germania a anuntat miercuri un "blocaj usor", cu restaurante, baruri si evenimente publice inchise incepand cu saptamana viitoare.

Al doilea val de infectii ar putea da o noua lovitura economiei zonei euro, care era de asteptat sa isi revina in a doua jumatate a anului 2020. Datele preliminare publicate saptamana trecuta au aratat ca activitatea comerciala din zona euro s-a redus in octombrie, pe fondul noilor restrictii. Iar situatia ar putea sa se inrautateasca daca guvernele vor lua masuri suplimentare.

O alta problema cu care se confrunta BCE este puterea euro, care s-a apreciat cu aproape 5% fata de dolarul SUA de la inceputul anului. Banca centrala a declarat in sedinta din septembrie ca a discutat despre consolidarea monedei euro, dar a subliniat ca politiccile sale nu tintesc cursul de schimb. Un euro mai puternic este vazut ca o problema pentru economia Europei, avand in vedere dependenta zonei euro de exporturile sale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare