Business international

thumbs

Rezultatele istorice pentru economia americana: Produsul intern brut a crescut cu 33,1% in T3/2020, de doua ori mai mult decat ultimul record, stabilit in urma cu 70 de ani

29.10.2020, 16:19 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Economia americana - estimata la circa 21 de trilioane de dolari - a inregistrat in ultimul trimestru cea mai mare crestere din istorie, dupa ce T2 a oferit cea mai grava scadere inregistrata vreodata, a declarat joi Departamentul pentru Comert din Statele Unite, conform CNBC.

Produsul intern brut (PIB), care masoara totalitatea produselor si serviciilor in perioada cuprinsa intre iulie si septembrie, s-a majorat cu 33,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Rezultatele vin in contextul in care ce economia s-a prabusit cu 31,4% in T2, insa a reusit sa depaseasca estimarile economistilor intervievati de Dow Jones - plus 32% in T3. Ultimul record a fost stabilit in primele trei luni din 1950, cand PIB-ul a raportat o crestere de 16,7%.

Recuperarea din ultimul trimestru a fost alimentata de nivelul ridicat de consum, cresterile inregistrate de business-uri, exporturi si investitiile rezidentiale, pe masura ce autoritatile au ridicat restrictiile de circulatie de-a lungul tarii.

Statele Unite numara pana acum aproximativ 228.000 de decese cauzate de COVID-19, aproape 9 milioane de cazuri si ramane cea mai afectata tara in contextul pandemiei de coronavirus.

Desi ultimele vesti ofera o urma de speranta in SUA, tara continua sa se confrunte cu o crestere semnificativa a infectiilor, fapt ce sporeste fricile privind sanatatea si efectele economice ulterioare. Aproape jumatate din cele 22 de milioane de joburi pierdute in martie si aprilie raman neocupate, in timp ce rata somajului ajunge la 7,9%, de peste doua ori mai mult decat nivelurile de dinainte de pandemie. Astfel, numarul americanilor fara loc de munca atinge in prezent 12,6 milioane.

Ultimele date vin cu cinci zile inainte de ziua alegerilor pentru Casa Alba. Actualul presedinte a promis sa readuca economia la valorile pre-coronavirus, in timp ce contracandidatul democrat Joe Biden l-a acuzat pe Trump ca a gestionat prost criza generata de COVID-19, aducand astfel economia la cele mai proaste nivele din istoria postbelica a tarii.

Economia Statelor Unite ramane la 3,5% sub rezultatele din T4/2019, spune Ian Shepherdson, economist in cadrul Pantheon Macroeconomics.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare