Business international

thumbs

Tara unde bogatii sunt exagerat de bogati iar saracii sunt exagerat de saraci. Aici jumatate din populatie nu are apa curenta iar un sfert dintre copii mor inainte de a implini 5 ani

21.11.2020, 21:45 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Autostrada cu sase benzi, care se intinde de la aeroportul din Guineea Ecuatoriala pana la complexul de milioane de dolari din Sipopo, detinut de presedintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, este marginita de zgarie-nori, un spital condus de statul israelian si de case de lux inconjurate de gradini ingrijite. Calatoria de 25 de kilometri sugereaza ca rezervele de petrol ale tarii au imbogatit aceasta tara din Africa de Vest, intinsa pe 11.000 de metri patrati, condusa de aproape patru decenii de acelasi presedinte, pe care mass-media il compara candva cu Dumnezeu, relateaza Bloomberg.

Insa daca te abati de la traseu imaginea devine mai putin idilica. In orasul Fishtown, sute de oameni traiesc in colibe de lemn. Copiii se invart in apropierea apelor murdare care curg pe drumurile pline de gunoi. Tara are cativa dintre cei mai slabi indicatori sociali din lume: mai putin de jumatate din populatia de circa 1,3 milioane de persoane are acces la apa curata si 20% dintre copii mor inainte de a ajunge la varsta de 5 ani, arata datele Organizatiei Natiunilor Unite. Mai mult de jumatate din toti copiii de varsta primara nu merg la scoala. Saracia se vede cu ochiul liber, spune Gabriel Mbaga Obiang Lima, unul dintre fiii presedintelui si ministrul minelor si hidrocarburilor. El ii acuza insa pe saraci ca fac prea multi copii si ca nu economisesc suficienti bani.

Tatal sau, presedintele, conduce tara din Malabo, localitate asezata pe o insula vulcanica la aproximativ 150 de mile de restul tarii situate pe continent. Parcursul politic al lui Obiang a inceput in Spania - ca fost conducator al Guineei Ecuatoriale - unde a facut pregatire militara la o academie de elita in timpul dictaturii lui Francisco Franco. Atunci cand tara africana a obtinut independenta in 1968, Francisco Macias Nguema a fost ales presedinte - iar nepotul sau, Obiang, a fost numit seful garzii nationale. Macias a ordonat uciderea unei treimi din populatie deoarece ura intelectualii. Obiang a preluat puterea cu forta in 1979, ordonand ca Macias sa fie judecat si executat.

Pana in anul 1990, principala sursa de venit a Guineei Ecuatoriale a fost productia de cacao si cafea. Apoi, a fost descoperit petrolul. De atunci, familia lui Obiang si aliatii sai s-au imbogatit. Cel mai mare fiu al presedintelui si vicepresedintele tarii, Teodoro Nguema Obiang Mangue, organizeaza excursii cu skijet-ul privat si organizeaza petreceri pe iahturi luxoase. Teodoro a fost condamnat in absenta de catre un tribunal francez in 2017 pentru delapidarea a mai peste 100 de milioane de dolari din banii publici din Equatoguinean pentru a cumpara o flota de masini de lux si un conac langa Champs-Elysees. El a cheltuit mai mult de 300 de milioane de dolari din 2004 pana in 2011 pe articole de lux, a declarat un avocat al Departamentului de Justitie al SUA. Aceasta suma s-a ridicat la aproape 10% din veniturile anuale ale industriei petrolului din Guineea Ecuatoriala, si ar fi fost mai mult decat suficienta pentru a eradica saracia tarii. Teodoro nu a comentat, dar apararea sa a facut apel la decizia instantei franceze, declarand ca a acumulat averea in mod legal si ca are imunitate in calitate de vicepresedinte.

Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare