Companii

thumbs

Ioana Arsenie, strateg financiar: Fenomenul actual de contractie economica aduce pierderi si de 30% pentru transportatorii din Romania. Diversificarea businessului poate fi o solutie de supravietuire

03.02.2021, 12:04 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ioana Arsenie, strateg financiar, estimeaza ca domeniul transporturilor din Romania ar putea sa inregistreze o contractie economica de 30% in contextul pandemei, efectele acestui fenomen putand duce la restructurari de personal in randul companiilor care activeaza pe acest segment, oprirea partiala a unei capacitati de lucru, reducerea bugetelor, prudenta in decizii investitionale si suspendarea proiectelor de investitii.

"Etapa de contractie este o etapa fireasca in ciclul de evolutie al afacerilor, insa, daca nu este gestionata suficient de rapid de la declansare, ferm si pe termen lung, provoaca pierderi in mod accelerat si determina o situatie greu de gestionat, de criza, in care continuarea afacerii poate sa fie sub semnul intrebarii, cu atat mai mult cu cat se suprapune cu etapa de contractie economica globala si a industriei", spune Ioana Arsenie.

Printre solutiile propuse de aceasta in scopul diminuarii efectelor contractiei economice se numara redimensionarea bugetului companiei, dezvoltarea unei structuri de cheltuieli variabile si diminuarea cheltuielilor fixe, identificarea liniilor de business cele mai profitabile si stabilizarea acestora.

"Diversificarea in transport poate reprezenta un context pozitiv, de care ar trebui sa tinem cont pentru mentinerea capacitatilor de lucru", explica Ioana Arsenie.

Concret, pentru transportul cargo, Ioana Arsenie recomanda antreprenorilor sa caute solutii pentru ca utilizarea capacitatii sa fie cat mai mare, sa izoleze masinile care nu lucreaza si sa actioneze pentru a suspenda cheltuielile aferente, pretul sa fie transparent si atent calculat, conform cu noua structura a costurilor si conditiile din piata, renegocierea politicilor contractuale cu partenerii, clientii - in vederea securizarii procesului de recuperare a banilor cu cat mai putine intarzieri, pe care sa le controleze in cash-flow.

In cazul transportului de persoane, antreprenorii ar trebui sa valorifice oportunitatile curente, spatiile intr-un mijloc de transport, subinchirierea, dezvoltarea altor linii de business adiacente - utilizand analize de cost de oportunitate.

"Daca ai drept obiectiv sa iti mentii rezervele vitale ale afacerii si cu resursele limitate sa iti multiplici liniile de business si sa sustii cheltuielile in ciuda unei situatii economice tensionate, inseama ca iti vei optimiza afacerea, un fapt benefic pentru dezvoltarea viitoare, iar contractia economica se poate diminua pana la control. In plus, in contextul in care alti jucatori isi restrang activitatea, vei putea identifica zone de dezvoltare pe care anterior le accesai cu dificultate", concluzioneaza Ioana Arsenie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare