Business international

thumbs

Polonia isi duce mai departe visul de a deveni poarta de intrare a investitorilor sud-coreeni in Europa

07.04.2021, 23:00 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Polonia considera Coreea de Sud drept un partener economic major si doreste sa-si intareasca in continuare relatiile cu aceasta dincolo de e-mobilitate pentru a-si reveni in forta de pe urma pandemiei, anunta recent Tadeusz Koscinki, ministrul polonez de finante, scrie Polandin.

Potrivit Emerging Europe, firmele sud-coreene au investit masiv in Polonia in ultimii ani, inca de cand cele doua tari au incheiat un parteneriat strategic in 2013. Daca aceasta tara avanseaza in continuare cu investitii in sectoarele imobiliar, al energiei nuclear si constructiei de aeroporturi, dupa cum intentioneaza, Polonia si-ar putea realiza obiectivul de a deveni poarta de intrare a puterii asiatice in Uniunea Europeana.

Conform datelor Agentiei Poloneze pentru Investitii si Comert (PAIH), 260 de companii sud-coreene investesc deja in economia poloneza, Coreea de Sud pozitionandu-se astfel drept cel mai mare investitor asiatic din aceasta tara. Aceasta a devansat China in 2018.

Desi firmele sud-coreene desfasoara investitii intr-un numar de economii central si est-europene de ani intregi, Polonia este in mod clar favorita acestora: in ultimii cinci ani cea mai mare parte a investitiilor acestora in regiune a fost realizata in Polonia (aproximativ 56%, sau 5,1 miliarde de euro), aceasta fiind urmata de Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria.

In 2019, valoarea totala a investitiilor coreene directe realizate in Polonia s-a ridicat la 2,2 miliarde de dolari, releva datele bancii centrale poloneze, citate de Polandin.

Ministrul polonez de finante se asteapta la o "colaborare fructuoasa" in sectoarele e-mobilitatii si securitatii cibernetice, dar si in alte sectoare, incurajand companiile coreene sa investeasca in continuare in Polonia.

Cea mai mare investitie este cea realizata de LG Chem intr-o fabrica de baterii pentru masini electrice, care si-a inceput productia in 2018 in apropiere de orasul Wroclaw din sud-vestul tarii, facand din Polonia cel mai mare exportator de baterii litiu-ion din Europa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare