Burse

thumbs

Precizari BRD cu privire la articolul ZF "Banii catorva milioane de romani, incredintati pentru pastrare unei singure banci. Cinci din cele sapte fonduri de pensii private Pilon II isi "parcheaza" activele de miliarde de lei la acelasi depozitar: BRD"

25.10.2021, 17:21 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

BRD Soc Gen - una dintre cele mai mari banci din Romania, a trimis catre ZF o serie de precizari dupa articolul cu privire la activitatea de depozitar al institutiei de credit in cazul celor mai multe fonduri de pensii private Pilon II. Materialul ZF a fost publicat in editia de luni, 25 octombrie si poate fi citit aici: https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/banii-catorva-milioane-romani-incredintati-pastrare-unei-singure-20311759

Mai jos puteti citi integral precizarile BRD.

Este de datoria noastra, in calitate de banca depozitar si de lider al pietei de depozitare si custodie din Romania, sa intervenim cu cateva clarificari in legatura cu continutul articolului "Banii catorva milioane de romani, incredintati pentru pastrare unei singure banci. Cinci din cele sapte fonduri de pensii private Pilon II isi "parcheaza" activele de miliarde de lei la acelasi depozitar: BRD", aparut astazi, 25 octombrie in Ziarul Financiar, clarificari pe care va rugam sa le publicati in acelasi regim ca si articolul citat.

Intrucat din textul articolului se poate intelege ca activele celor 5 fonduri de pensii private despre care se vorbeste in articol, in valoare de 72 de miliarde de lei, ar fi efectiv pastrate de BRD, dorim sa facem cateva precizari in legatura cu rolul unei banci depozitare, asa cum este el definit de legile si regulamentele in vigoare.

Astfel, serviciile de depozitare/custodie sunt servicii de post-tranzactionare, care asigura un nivel suplimentar de control al conformitatii actiunilor administratorului cu legislatia aplicabila.

Decizia si modalitatea de investire apartin in mod exclusiv administratorului, prin respectarea legislatiei aplicabile.

Serviciile oferite de bancile depozitar fac obiectul controalelor periodice ale misiunilor de audit intern, extern si ale echipelor de control ale autoritatilor de supraveghere si reglementare.

Printre misiunile principale ale unei banci-depozitar se numara:

- Calcularea activului net si a valorii unitatii de fond, care se face zilnic atat de catre depozitar, cat si de catre administrator, se reconciliaza zilnic intre cei doi si se raporteaza la ASF

- Verificarea limitelor investitionale si raportarea catre ASF a oricarei incalcari reglementare sau depasiri ale limitelor investitionale specificate in prospectul fondului

- Valoarea activelor nete si valoarea unitatii de fond ale unui fond de pensii private sunt supuse, anual, auditarii de catre un auditor financiar in conformitate cu legislatia in vigoare

- tranzactiile efectuate de fondurile de pensii cu orice broker local sau extern sunt decontate prin custode si pastrate in siguranta in sistemele depozitarilor centrali, locali sau externi, custozi globali.

Instrumentele financiare din portofoliul fondurilor de pensii NU sunt pastrate la banca depozitar, ci in sistemele depozitarilor centrali (Banca Nationala, Depozitarul Central, Depozitarii Centrali Internationali - Euroclear, Clearstream etc), conform legislatiei aplicabile fondurilor de pensii private si facultative ( Legea 411/2004 la pilonul 2 si Legea 204/2006 la pilonul 3, cu completarile si modificarile ulterioare ) si evidentiate separat de activele proprii ale bancii, in conturi distincte in sistemele depozitarilor centrali.

Suplimentar, activele fiecarui fond sunt evidentiate separat nu doar de activele bancii, dar si de activele celorlalti clienti.

Banca depozitar NU poate dispune de respectivele instrumente financiare; mai mult, ii este interzis sa fie contraparte la tranzactiile incheiate de fonduri, cu un numar limitat de exceptii, cum ar fi schimburile valutare, depozitele sau piata primara a titlurilor de stat.

De asemenea, diversificarea portofoliului, a investitiilor, nu are legatura cu diversificarea administratorilor sau a bancilor-depozitar. Diversificarea investitiilor are loc prin respectarea limitelor de investitii stabilite prin reglementari si este in legatura cu natura instrumentelor, sectorul de activitate, gradul de expunere, emitentii de instrumente financiare sau alte tipuri de active etc.

Mai mult, banca depozitar are obligatia verificarii incadrarii in limitele investitionale si a verificarii restrictiilor investitionale, restrictii date de legislatie sau de prospectele fondurilor de pensii.

Orice nerespectare a acestor limite/restrictii investitionale se raporteaza ASF.

Astfel, potrivit Art. 13. - (1) al Normei 11/2011, cu completarile si modificarile ulterioare, expunerea fata de un singur emitent nu poate depasi 5% din activele fondului de pensii private, iar expunerea fata de un grup de emitenti si persoanele afiliate acestora nu poate depasi 10% din activele fondului de pensii private, aceste limite fiind aplicabile si pentru banca-depozitar.

In continuare, aliniatul (2) precizeaza ca "limitele prevazute la alin. (1) se refera la toate tipurile de investitii permise de lege si de prezenta norma, inclusiv conturi, depozite bancare, instrumente financiare derivate si operatiuni reverse repo, cu exceptia titlurilor de stat."

Ramanem la dispozitia dvs. in legatura cu orice aspecte ale activitatii unei banci depozitare, in vederea unei complete informari a publicului din Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare