Banci si asigurari

thumbs

BNR lanseaza in decembrie bancnota de 20 de lei, prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina

25.11.2021, 11:14 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei, incepand cu 1 decembrie 2021.

"Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina: Ecaterina Teodoroiu. Se raspunde astfel interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca", spun reprezentantii bancii centrale.

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regasesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus). In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominala, in cifre si litere, pe orizontala "20 LEI DOUAZECIᅨ, semnaturile guvernatorului si casierului central, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente "BANCA NATIONALA A ROMANIEIᅨ, o stilizare a insemnului de arma al infanteriei, un medalion cu sigla BNR si in dreapta, pe verticala, valoarea nominala in litere "DOUAZECI LEIᅨ, data punerii in circulatie "1 decembrie 2021ᅨ, valoarea nominala in cifre "20ᅨ.

Pe reversul bancnotei compozitia grafica include o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodata, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominala, in cifre si litere, denumirea bancii centrale emitente "BANCA NATIONALA A ROMANIEIᅨ, sigla BNR pozitionata in dreapta sus si stanga jos intr-un dreptunghi, textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILORᅨ, seria si numarul tiparite cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime, in partea stanga pe verticala si cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare, in partea dreapta sus pe orizontala.

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei impreuna cu toate aceste elemente de siguranta vor fi prezentate in conferinta din 26 noiembrie.

Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Totodata, incepand cu 1 decembrie 2021, Banca Nationala va lansa in circuitul numismatic replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881.

Detaliile privind replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 sunt prezentate in Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.

Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 30.000 bucati.

Pretul de vanzare al replicii pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Lansarea in circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare