Banci si asigurari

Euler Hermes: Pandemia ar putea amana cu un an, pana in 2027, trecerea Romaniei in randul...

Euler Hermes: Pandemia ar putea amana cu un an, pana in 2027, trecerea Romaniei in randul economiilor cu "venituri mari"

29.11.2021, 11:08 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pandemia a redus anul trecut decalajul de prosperitate dintre tarile bogate si cele emergente, in contextul in care tarile cu o economie puternica au fost afectate la inceputul pandemiei, cu toate acestea, pe termen mediu si lung, consecintele ei ar putea afecta intr-o mai mare masura pietele emergente, arata o analiza Euler Hermes. Astfel, initial, se prognoza ca Romania va face tranzitia catre grupul tarilor cu venituri medii mari cel tarziu in 2026, dar criza provocata de Covid-19 intarzie in acest moment prognoza cu inca un an. Intarzieri sunt asteptate si in Ungaria, noua prognoza fiind in 2027, fata de 2025 anterior pandemiei, dar si in Letonia, din 2022 pana in 2025. Potrivit analizei, pandemia a generat o crestere a inegalitatii veniturilor intre tarile bogate si cele sarace deoarece acestea din urma au mai putine politici de atenuare a impactului crizei si, totodata, un acces limitat la vaccinuri. In plus, pandemia a accelerat tendintele structurale pe termen lung care nu vor fi favorabile multor economii emergente. In lumea post-Covid-19, avantajele comparative ale fortei de munca relativ ieftine - pe care s-a bazat in primul rand cresterea pietelor emergente si a celor globale - ar conta mai putin. In acest context, calea catre statutul de tara cu venit ridicat ar putea deveni mai lunga si mai dificila pentru aceste tari. Pentru a analiza potentialele efecte pe termen lung asupra venitului pe cap de locuitor, analistii Euler Hermes au acordat atentie sporita riscului unei "capcane cu venituri medii". Pe baza previziunilor de crestere economica pe termen lung pre-criza si post-criza, analistii prognozeaza ca pana in 2029, Ungaria, Romania si Letonia vor avea o tranzitie intarziata de cativa ani, desi prezenta lor in UE va preveni intrarea in capcana veniturilor medii. Romania a inregistrat o crestere constanta a venitului pe cap de locuitor pana in 2019. Initial, se prognoza ca Romania va face tranzitia catre grupul tarilor cu venituri medii mari cel tarziu in 2026, dar criza provocata de Covid-19 intarzie in acest moment prognoza cu inca un an.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare