Eveniment

thumbs

Cel mai sumbru avertisment OMS: Omicron reprezinta un risc global "foarte ridicat", lumea trebuie sa se pregateasca

29.11.2021, 12:33 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului sa se raspandeasca la nivel international, prezentand un risc global "foarte ridicat" de valuri de infectie care ar putea avea "consecinte grave" in unele zone, a declarat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), conform Reuters.

Agentia a indemnat cele 194 de state membre ale sale sa accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicata si, in anticiparea cresterii numarului de cazuri, sa "se asigure ca exista planuri" pentru a mentine serviciile de sanatate esentiale.

"Omicron are un numar fara precedent de mutatii de varf, dintre care unele sunt ingrijoratoare pentru impactul lor potential asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS. "Riscul global global legat de noua varianta ... este evaluat ca fiind foarte ridicat".

Pana in prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, desi sunt necesare cercetari suplimentare pentru a evalua potentialul Omicron de a trece de protectia indusa de vaccinuri si de infectiile anterioare, a precizat OMS.

"Cresterea numarului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravitatii, poate reprezenta o solicitare coplesitoare pentru sistemele de sanatate si poate duce la o crestere a morbiditatii si mortalitatii. Impactul asupra populatiilor vulnerabile ar fi substantial, in special in tarile cu o acoperire vaccinala redusa", a precizat institutia.

Varianta a fost raportata pentru prima data la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infectiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a raspandit in intreaga lume, noi cazuri fiind descoperite in Olanda, Danemarca si Australia, chiar daca tot mai multe tari au impus restrictii de calatorie pentru a incerca sa se izoleze. Japonia a anuntat luni ca isi va inchide granitele pentru straini, alaturandu-se Israelului in luarea celor mai dure masuri.

OMS, in cele mai recente recomandari, a reiterat ca tarile ar trebui sa foloseasca o "abordare bazata pe risc pentru a ajusta in timp util masurile de calatorie internationala".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare