Companii

thumbs

Cresterea preturilor la materiile prime si transport, instabilitatea politica, impredictibilitatea cursului valutar, principalele provocari in 2022 pentru oamenii de afaceri din Romania. Cosmin Bucur, Moneycorp: 2022, considerat pana nu demult anul revenirii economice, tinde sa devina anul incertitudinii

29.11.2021, 13:00 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cresterea costurilor la materiilor prime, instabilitatea politica, avansul costurilor de transport si impredictibilitatea cursului valutar sunt, in opinia oamenilor de afaceri, principalele provocari din 2022, noteaza barometrul realizat de institutia de plati Moneycorp pe un grup de peste 1.200 de companii din Romania.

Acestora li se adauga criza semiconductorilor, cresterea costurilor de finantare, a tarifelor la energie si gaz si lipsa personalului calificat.

,,2022, an considerat la nivel international, pana nu demult, anul revenirii economice, tinde sa devina anul incertitudinii, inflatia si dinamica pandemiei COVID fiind principalele coordonate care vor marca evolutia business-ului. Cresterile de preturi, instabilitatea politica, problemele din lanturile de transport, temerile in privinta scaderii consumului vor influenta deciziile de business'', spune Cosmin Bucur, Managing Director al Moneycorp Romania.

In aceasta conjunctura, Romania are sansa de a-si intari economia, pe baza fondurilor din PNRR insa, pe de alta parte, risca sa intre intr-o zona de stagnare, chiar de scadere economica, daca nu va reusi sa urmeze calendarul de reforme stabilit.

Potrivit rezultatelor barometrului anual Moneycorp 2021-2022, mediul de afaceri pare cel putin rezervat in privinta evolutiei din 2022. Astfel, 36,6% dintre respondenti vad o scadere economica anul viitor, iar 17,1% o stagnare. La pol opus se afla 19,5% dintre manageri care estimeaza o crestere economica de pana in 2%, 12,2% intre 2-4%, iar 14,6% dintre manageri sunt increzatori ca vom avea un avans de peste 4 procente.

Desi se anunta o perioada destul de greu de anticipat din punct de vedere economic, cei mai multi directori de companii (65,9%) spun ca vor face angajari in 2022.

,,Interesant este ca mediul de business nu isi pune mari sperante in PNRR. Dovada ca aproape jumatate dintre cei chestionati de Moneycorp vad un grad de absorbtie intre 0-25%. Numai 2,4% dintre investitori cred ca vom atrage toti banii alocati, cei aproape 30 de miliarde de euro. E un semn ca economia s-a decuplat tot mai puternic de la deciziile administrative si isi cauta propriul drum, pe baza surselor de finantare din zona privata'', afirma Claudiu Ghebaru, Senior Dealer in cadrul companiei.

Aceasta perspectiva a mediului de afaceri trebuie pusa in legatura directa cu opiniile lor legate de evolutiile de pe scena publica. 80,5% dintre cei chestionati se asteapta la o instabilitate politica si numai 2,4% vad o evolutie pozitiva in acest sector.

,,Mediul de afaceri a invatat lectia crizei COVID, a cautat si a gasit solutii care sa ii permita sa-si continue business-ul dincolo de efectele deciziilor administrative. Pandemia a accelerat, in multe domenii, decuplarea mediului economic de la zona publica, focusul fiind pus tot mai puternic pe gasirea unor parteneri viabili, in dezvoltarea unor relatii de business imune la influentele geo-politice'', a mai completat Claudiu Ghebaru.

Atunci cand isi fac planurile financiare pentru 2022, managementul companiilor chestionate anticipeaza o depreciere a monedei nationale, astfel ca 34,1% vad cursul leu/euro la 5 lei-5,05 lei, 29,3% cred ca euro va fi cotat in intervalul 5,05-5,10 lei, iar 14,1 % vad un curs peste nivelul de 5,10 lei. Numai 22% dintre respondenti vad cursul euro in intervalul 4.95-5.00.

In ceea ce priveste evolutia monedei americane, cei mai multi manageri chestionati (26,8%) vad o depreciere mai accentuata a leului, peste pragul de 4.40-4.50 lei, iar 22% sunt convinsi ca dolarul va trece de 4,50 lei.

,,Este de remarcat faptul ca un numar tot mai mare de companii (29,2%) se protejeaza impotriva fluctuatiilor cursului valutar folosind instrumente precum contractele de tip forward si optiuni. Este un progres semnificativ fata de anii trecuti, o dovada concreta ca mediul de business a inteles si a adoptat pe scara tot mai larga si in tot mai multe domenii instrumentele financiare care le permit sa se puna la adapost de fluctuatiile majore ale cursului, cele care le pot afecta semnificativ evolutia si competivitatea business-ului'', explica Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp Romania.

Potrivit acestuia, fluctuatiile cursului de schimb reprezinta un lucru normal intr-o piata financiara dezvoltata dar, in acelasi timp, pot reprezenta un risc semnificativ pentru companiile care desfasoara operatiuni de import sau export.

Dincolo de evolutia cursului valutar,cei mai multi respondenti chestionati de Moneycorp (46,3%) estimeaza o crestere semnificativa a costurilor de finantare in 2022. 36,6% vad o crestere marginala si putin peste 15% cred ca dobanzile si celelalte costuri asociate vor scadea sau vor ramane la un nivel similar cu cel inregistrat in 2021.

Barometrul Moneycorp a fost realizat cu sprijinul firmei de consultanta Frames in perioada 16-22 noiembrie 2021, pe un grup de 1.225 respondenti, din domenii diverse, precum IT&C, FMGC, Horeca, asigurari, papetarie, echipamente, materii prime, sau turism, parteneri si colaboratori ai Moneycorp Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare