Companii

thumbs

Romania inregistreaza cel mai mare decalaj de TVA din UE. In 2019, pierderile din TVA s-au adancit cu 6 miliarde lei. Daniel Anghel, PwC: Se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF

03.12.2021, 10:24 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania ocupa primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene la neincasarea TVA. In 2019, pierderile din TVA s-au adancit cu 6 miliarde de lei fata de anul precedent, noteaza o analiza a PwC, care citeaza date din raportul Comisiei Europene publicat pe 2 decembrie 2021.

"Deficitul de incasare a TVA al Romaniei s-a inrautatit in 2019, ajungand la 35,16 mld lei, dupa ce avusese loc o ameliorare in 2018 fata de 2017. Practic, bugetul Romaniei nu colecteaza peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB, insemnand circa jumatate din deficitul pe care se estimeaza ca bugetul il va avea in acest an", spune Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.

El considera ca se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF.

"De exemplu, in 2022 va demara raportarea prin fisierul standard de audit fiscal (SAF-T) care a dat rezultate in alte state. Insa efectele acestei schimbari in raportare nu se vor vedea mai devreme de 2024, dupa ce majoritatea contribuabililor se vor inrola in noul sistem"

Conform rapoartelor Comisiei Europene, incepand din 2015, Romania a ocupat primul loc, in fiecare an, intre statele membre, avand cel mai mare decalaj de TVA.

"In ultimii doi ani, ANAF a facut cativa pasi importanti. Exista un pachet de masuri integrate a carui implementare a inceput in 2020 si ar trebui sa vedem deja unele rezultate anul viitor", spune Daniel Anghel.

Cele mai mici deficite de TVA inregistreaza Croatia (1%), Suedia (1,4%), si Cipru (2,7%), iar cele mai mari Romania (34,9%), Grecia (25,8%) si Malta (23,5%).

Anual, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetele statelor. Deficitul de incasare a TVA are in vedere pierderile de TVA inregistrate din evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative, obtinerea de avantaje fiscale necuvenite.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare