07.01.2022, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ Cei trei antreprenori au identificat nevoia unei astfel de platforme in 2018, cand erau studenti, insa proiectul s-a concretizat abia in luna iunie a anului trecut ¬ De la lansarea platformei si pana in prezent circa 1.000 de studenti si-au verificat lucrarile prin intermediul Deneplagiat.ro.
Ca student la doua facultati - una in Marea Britanie si o alta in Romania, Radu Pupezeanu a putut observa o diferenta intre cele doua sisteme de educatie si a identificat o nevoie pe care studentii de la universitatile locale o aveau, lucru care l-a determinat sa porneasca pe drumul antreprenoriatului.
Povestea Deneplagiat.ro a inceput in 2018, cand trei tineri - Radu Pupezeanu, Andrei Radulescu si Carina Deaconu - se aflau inca pe bancile facultatii. Dupa mai multe discutii avute cu colegii lor, si-au dat seama ca nevoia unei platforme de verificare a continutului plagiat era mai mare decat o anticipasera ei. Ideea a pornit in urma cu mai bine de trei ani, cand Radu Pupezeanu era student la doua programe de licenta - in Marea Britanie si Romania.
"Am avut oportunitatea sa compar cele doua sisteme universitare si sa vad diferentele. Ceea ce mi s-a parut interesant a fost existenta, respectiv lipsa unui program prin care studentii sa isi poata verifica lucrarile impotriva plagiatului. In timp ce in Marea Britanie facultatea ne punea la dispozitie un astfel de sistem, astfel ca noi testam eseurile pe care le aveam de predat si puteam sa fim linistiti, in Bucuresti situatia statea diferit", explica Radu Pupezeanu.
Iar asta l-a determinat sa vorbeasca cu mai multi studenti din Romania si sa afle ca intr-adevar este o problema, mai ales in perioada in care se predau licentele sau lucrarile de disertatie.
"Multi studenti sunt confruntati de profesori, pusi in fata faptului implinit pentru ca au un procent mare de plagiat", explica Radu Pupezeanu.
Dupa ce a identificat aceasta problema, el a decis alaturi de prietenii sai, Andrei Radulescu si Carina Deaconu, sa porneasca in lumea antreprenoriatului prin lansarea unei platforme de verificare a continutului plagiat care sa se adreseze studentilor, dar care sa aiba si functionalitati diferite fata de ceea ce se gaseste in piata. Astfel, in luna iunie a anului 2021 plaftorma Deneplagiat.ro a fost lansata.
"Este diferita (de ce exista deja - n.red.) pentru ca este in primul rand creata de studenti pentru studenti. Intelegem foarte bine problemele cu care se confrunta acestia", spune el.
Platforma celor trei tineri este construita cu ajutorul unui software care foloseste inteligenta artificiala si machine learning, astfel incat poate sa identifice chiar si continutul parafrazat.
Mare parte din facultatile din Romania lucreaza cu astfel de platforme, insa la ele au acces doar profesorii. Platforma celor trei tineri vine in intampinarea studentilor, iar, mai mult de atat, software-ul pe care se bazeaza Deneplagiat.ro reduce din erorile pe care in mod normal le dau paltformele de acest tip, spun fondatorii. Mai exact, lucrarea care este introdusa in plaftorma ramane in baza de date doar doua saptamani, ulterior fiind stearsa automat, astfel incat sa se elimine posibilitatea ca a doua oara cand este introdusa sa primeasca raspunsul ca este in proportie de 100% plagiata.
"Cand universitatile folosesc o anumita platforma, este posibil ca aceasta sa fie disponibila online pentru studenti, astfel ca acestia o pot utiliza independent. Ei cand isi incarca independent lucrarea, ea ramane stocata intr-o baza de date. Iar cand profesorul incarca aceeasi lucrare in platforma respectiva, da 100% plagiat. Totusi, nu ai cum sa demonstrezi ca este lucrarea ta. Noi nu am mers sa colaboram cu universitatile, pentru ca ne-am dat seama ca o astfel de problema poate sa apara", explica el.
Platforma este construita cu ajutorul unui software care foloseste inteligenta artificiala si machine learning, astfel incat poate sa identifice chiar si continutul parafrazat, ceea ce nu se intampla in cazul altor platforme.
Investitia intr-un astfel de business ajunge la 4.000 euro, iar costurile reduse au fost datorate in principal faptului ca software-ul este achizitionat de la o companie cu care cei trei tineri colaboreaza.
La momentul lansarii paltformei, cererea a fost mai mare decat se asteptau tinerii antreprenori, astfel ca undeva la 1.000 de utilizatori din Bucuresti si-au verificat lucrarile, insa numarul celor care doar si-au facut cont in platforma este dublu. Costul pentru verificarea continutului plagiat este de circa 5 lei per 2.500 de cuvinte, ceea ce inseamna ca pretul pentru verificarea unei lucrari este sub 50 lei.
Antreprenorii se gandesc sa isi extinda paltforma la nivelul tarii, astfel incat sa se adreseze studentilor inscrisi la toate universitatile din tara. De asemenea, cei trei isi doresc sa isi extinda activitatea si catre alte domenii, avand in vedere ca in prezent businessul prezinta o sezonalitate, care ar putea fi redusa prin colaboarea cu diverse companii care s-ar putea ajuta de aceasta platforma.
ZF si Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platforma dedicata micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de munca.
¬ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambitie, curaj si determinare. Povestile micilor antreprenori vor fi publicate in ZF si pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero .
¬ In Romania sunt peste 500.000 de microintreprinderi si firme mici, unde lucreaza 1,7 milioane de salariati, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.06.2023, 13:00