Eveniment

thumbs

Cea mai noua editie a DOOM, considerat "Constitutia" limbii romane, face dreptate microbistilor: ros-albastri, alb-rosii si alb-albastri sunt cuvinte nou-intrate in limba romana

14.01.2022, 18:55 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Ros-albastri" sunt fanii sau fotbalistii clubului Steaua/ FCSB, potrivit descrierii din cea mai recenta versiune a dictionarului-reper pentru forma corecta a cuvintelor din limba romana.

"Ros-albastri", "alb-albastri", "alb-rosii" si "alb-violeti" sunt printre cele mai noi cuvinte intrate in limba romana si se regasesc editia DOOM 3 (Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane), lansat in aceasta luna.

"Ros-albastri" sunt fanii sau fotbalistii clubului Steaua/ FCSB, potrivit explicatiei din DOOM 3, unde cuvintele nou intrate in limba romana sunt marcate cu semnul "A". Totusi, in lumea fotbalului romanesc, "ros-albastri" mai sunt considerati fanii sau jucatorii echipelor FC Bihor, ASA Targu Mures, Gloria Buzau sau Chindia Targoviste. Prin urmare, cine ii va numi de acum incolo "ros-albastri" pe jucatorii Gloriei Buzau va gresi, conform noilor reguli din limba romana.

Cuvinte nou-intrate in limba romana mai sunt si "alb-albastri" - fani sau fotbalisti ai Universitatii Craiova, "alb-rosii" - fani sau sportivi ai clubului Dinamo si "alb-violeti"- fani sau sportivi ai clubului ASU Poli. Din nou, dictionarul poate crea nemultumiri pentru ca, in comentariile sportive, formularea "alb-albastri" poate fi folosita atat pentru jucatorii Universitatii Craiova, cat si pentru cei ai Poli Iasi sau Farul Constanta.

Editia DOOM 3 a fost lansata in aceasta luna de catre Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Romane. Dictionarul a fost actualizat dupa 17 ani (editia DOOM 2 a fost lansata in 2005), iar limba romana are 3.600 de cuvinte noi incepand din acest an.

DOOM este considerat un fel de "constitutie" a limbii romane si este reperul pentru forma corecta a cuvintelor, iar DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane) este dictionarul de referinta pentru sensul corect al cuvintelor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare