Banci si asigurari

Romanii vor scoate mai multi bani din buzunare ca sa acopere falimentul City Insurance. ASF vrea sa...

Romanii vor scoate mai multi bani din buzunare ca sa acopere falimentul City Insurance. ASF vrea sa majoreze de la 1% la 2,5% contributiile asiguratorilor la FGA, impactul cresterii fiind de 117 mil. lei. Nu sunt excluse noi cresteri ale contributiilor daca FGA ramane fara bani

21.01.2022, 17:30 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Fondurile de care dispune FGA sunt in general alimentate de contributiile anuale ale asiguratorilor ¬ FGA inca plateste sI acum pentru falimentele Astra si Carpatica. Odata cu falimentul City Insurance, cel mai mare asigurator de pe piata local, al treilea faliment in ultimii 6 ani, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a adaugat, pe langa sumele pe care inca le are de platit pentru falimentele Astra si Carpatica, cel putin 191.000 dosare de dauna, platile fiind in desfasurare. In conditiile in care FGA ar putea ramane fara bani, ASF a decis sa majoreze contributiile asiguratorilor la FGA cu 1,5 puncte procentuale, de la 1% pana la 2,5% din volumul subscrierilor incasate de companiile de asigurari, care activeaza pe zona asigurarilor generale. La o contributie a asiguratorilor care activeaza pe zona asigurarilor generale de 1% la FGA, pe baza ultimelor cifre disponibile din primele 9 luni din 2021, FGA primea o contributie anuala de 77 mil. lei. Incepand cu luna februarie 2022, contributia pe care companiile de asigurari care activeaza in asigurari generale, vor avea de platit anual 194 mil. lei dupa majorare, reprezentand 2,5% din subscrierile incasate, pe baza celor mai recente cifre din primele 9 luni din 2021, cand volumul subscrierilor pe zona asigurarilor generale ajungea la 7,77 mld. lei. Acest lucru inseamna ca suma suplimentara care va alimenta Fondul va fi cu 52% mai mare, respectiv cu 117 mil. lei mai mare. Astfel, suma efectiva in plus pe care FGA o va primi dupa aceasta majorare a contributiilor la 2,5%, raportat la subscrierile din primele 9 luni din 2021, este de 117 mil. lei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare