Business international

Cand Europa si SUA se pregatesc de o confruntare cu Rusia, o mica tara est-europeana nu stie ce sa...

Cand Europa si SUA se pregatesc de o confruntare cu Rusia, o mica tara est-europeana nu stie ce sa mai faca pentru a intra mai bine in gratiile Moscovei

24.01.2022, 22:33 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Vrea Rusia lui Putin sa atace cu armata Ucraina? Americanii spun ca da. Mai multe state est-europene membre ale UE si NATO se simt si ele amenintate. Cand va reincepe razboiul? Daca ar fi sa ne luam dupa planurile premierului maghiar Viktor Orban, nu prea curand.

Pe 1 februarie are de gand sa-i faca lui Putin o vizita la el acasa. Numai bine pentru a se poza cu papusarul sef de la Kremlin inainte de ceea ce se anunta a fi cele mai dificile alegeri pentru liderul Ungariei din ultimul deceniu. Orban are, de altfel, o colectie impresionanta de poze de la intalniri cu tot felul de lideri considerati ca autoritari sau antioccidentali, cum ar fi cel mai puternic presedinte al Chinei moderne, Xi Jinping, presedintele Belarusului Aleksandr Lukasenko, liderul din Kazahstan Kaso-Jomart Tokaiev sau perturbatorul ordinii internationale Donald Trump.

Presedintele Ungariei are acum programata pentru 1 februarie o vizita in Rusia. Agenda discutiilor a fost prezentata, intr-un interviu pentru agentia de presa rusa TASS, de ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, decorat recent de Moscova.

Principalele teme sunt centrala nucleara Paks 2, care este construita in Ungaria cu bani si tehnologie din Rusia, productia in Ungaria a vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik V si extinderea contractului de cumparare de gaze pe care aceasta tara est-europeana o are cu Gazprom in sensul cresterii volumului achizitionat, scrie Hungary Today.

Ungaria ar vrea, a explicat Szijjarto, sa vada cele doua reactoare ale Paks 2 operationale pana la sfarsitul acestui deceniu astfel incat sa devina autosuficienta energetic.

Ungaria mai are patru reactoare in functiune si are planuri mari de exploatare a energiei solare. Poate cel mai interesant aspect al discutiilor va fi negocierea cresterii volumului de gaze ruse furnizate prin nou-noutul contract pe termen foarte lung semnat cu Gazprom. Ungaria ar obtine de la Rusia gaze in plus cand toata Europa se plange ca Gazprom intretine o criza a gazelor prin faptul ca nu livreaza cat ar fi nevoie. Szijjarto a mentionat si posibilitatea ca Ungaria sa-si majoreze exporturile agricole catre piata ruseasca, desi Rusia este unul dintre cei mai mari producatori agricoli din lume.

Orban si cu Putin s-au intalnit ultima data in 2019, la Budapesta. Insa 2021 a fost cel mai bun an din istorie pentru cooperarea ungaro-rusa, a scris Szijjarto anul trecut, pe Facebook. "Avem un teren solid pentru a avansa semnificativ in 2022", a spus el. In decembrie, ministrul maghiar a fost decorat cu Ordinul Prieteniei de catre omologul sau rus Serghei Lavrov. Atunci, Szijjarto a declarat ca este "mandru de mentinerea unei cooperari bazate pe interese reciproce si incredere cu Moscova, in pofida tendintelor globale si regionale descurajatoare".

Szijjarto este cel care in 2017 spunea ca nu vor functiona sanctiunile impuse de UE Rusiei dupa ce aceasta a anexat Crimeea de la Ucraina. De asemenea, el a vorbit si de "ipocrizia" Marii Britanii, a Frantei si a altor state europene care, pe de o parte, il condamna pe Putin, iar pe de alta fac "afaceri mari" in Rusia. Apropierea Ungariei lui Orban de Rusia lui Putin a provocat ingrijorari in repetate randuri printre statele membre ale Uniunii Europene si NATO, aliante din care si Ungaria face parte.

In 2019, guvernul de la Budapesta a scandalizat comunitatea internationala cu decizia de a lasa International Investment Bank (IIB), o institutie financiara pe care Moscova o vrea o alternativa la bancile de investitii internationale ale Occidentului, sa-si mute sediul in Ungaria. Budapesta a acordat atunci imunitate diplomatica angajatilor bancii, infuriindu-i pe senatorii democrati americani, scrie Reuters.

Decizia a venit ca un cadou de vizita pentru Putin. IIB a fost descrisa in multe feluri. I s-a spus, printre altele, calul troian al lui Putin sau banca spion. Institutia este succesorul legal al Comecon, fosta banca a integrarii economice sovietice.

Cu toate acestea, banca si-a vazut de treaba si are acum ca membri, pe langa Rusia si Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Romania, Mongolia, Vietnam si Cuba. In decembrie anul trecut, guvernul bulgar a anuntat ca vrea sa majoreze capitalul tarii la IIB. Ungaria vrea acum sa duca colaborarea cu Rusia dincolo de sfera terestra. In Rusia, Orban va discuta cu Putin si un proiect de cercetare spatiala comun pentru ca "noi ungurii am vrea sa trimitem un astronaut pe Statia Spatiala Internationala pana la mijlocul deceniului", a explicat Szijjarto.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare