Business international

Invadand Ucraina, Rusia ar putea lovi intreg Occidentul la portofel

Invadand Ucraina, Rusia ar putea lovi intreg Occidentul la portofel

24.01.2022, 22:34 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Europa, dependenta de Rusia pentru o treime din necesarul de gaze, se clatina deja sub cea mai dramatica criza a energiei din anii '70, preturile inregistrand mai mult de o dublare in ultimele sase luni pe fondul temerilor de razboi si livrarilor mai mici din partea Rusiei.

Daca criza escaladeaza, preturile gazelor din Europa ar urca si mai mult, impingand inflatia si mai sus. Impactul asupra consumatorilor americani este mai putin direct, insa un conflict intre Rusia si Ucraina ar duce la cresterea preturilor benzinei si implicit a inflatiei in SUA. Pietele de materii prime ca intreg, nu numai energia, ar resimti impactul unui conflict direct intre Rusia si Ucraina.

Climatul de nesiguranta ar putea insemna o perioada prelungita de preturi ridicate la gaze pentru Europa, avertizeaza analistii, potrivit CNBC.

In cazul escaladarii crizei, preturile gazelor din Europa ar putea sparge noi recorduri, se avertizeaza intr-o nota a Capital Economics.

Cat de tare va fi lovita Europa infometata de energie de o potentiala invazie ruseasca a Ucrainei depinde de modul in care va reactiona presedintele american Joe Biden, noteaza Bloomberg.

Biden a avertizat cu privire la impunerea de restrictii economice severe in cazul unei invazii, iar un risc major pentru fluxul de gaze catre Europa ar fi reprezentat de sanctiuni care sa diminueze capacitatea Rusiei de a tranzactiona in valuta sau alte sanctiuni asupra bancilor sale.

In cel mai extrem scenariu, Gazprom ar putea reactiona la orice sanctiuni suspendand livrarile de gaze catre Europa, afectad puternic sistemele energetice ale continentului si rezultand intr-o crestere uriasa a preturilor. Multi nu cred totusi ca Rusia ar merge atat de departe.

In orice conflict, exista un risc major ca portiuni vitale de infrastructura sa fie afectate, intentionat sau accidental, iar acest lucru ar putea afecta livrarile catre Europa si preturile pentru ani intregi de-acum incolo.

In cazul SUA, o invazie ruseasca va face probabil ca americanii sa plateasca mai mult la pompa, potrivit CNN. "Exista sanse foarte mari ca petrolul sa atinga 100 de dolari pe baril, impingand clar inflatia in sus," arata Robert Yawger, de la Mizuho Securities.

Desi impactul asupra consumatorilor americani este mai putin direct, titeiul este o materie prima tranzactionata global, iar preturile la pompa sunt bazate pe preturile internationale ale petrolului. Socul petrolului mai scump ar fi resimtit peste tot. Si o crestere a preturilor gazelor peste granita ar avea un impact semnificativ, acestea fortand unele fabrici si centrale din Europa si Asia sa treaca de la gaze la petrol.

Preturile materiilor prime in general ar putea urca la cer in cazul escaladarii crizei dintre Rusia si Ucraina, avertizeaza analistii ING. Rusia este un furnizor cheie de energie, metale si produse agricole. Un conflict intre Rusia si Ucraina si/sau sanctiuni dure impotriva Rusiei are potentialul de a pune presiune semnificativa pe pietele de materii prime, impingand puternic in sus preturile.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare