Eveniment

Variola maimutei. Avem motive de ingrijorare? Precizarile RO Vaccinare

Variola maimutei. Avem motive de ingrijorare? Precizarile RO Vaccinare

21.05.2022, 20:17 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

RO Vaccinare posteaza precizarile dr. Cristian Apetrei despre variola maimutei: "Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrajitorie, nici gut feeling, biocurenti sau vreo previziune de-a lui Nostradamus".

Monkeypox nu e o boala care sa ne ingrijoreze din cale-afara, in conditiile in care au fost depistate mii de cazuri in Africa in cursul ultimilor 50 de ani. Se stie ca boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2 si ca este mult mai putin patogena decat variola, se arata pe pagina Facebook a RO Vaccinare, care preia declaratiile dr. Cristian Apetrei, profesor roman in Departamentul de Microbiologie si Genetica Moleculara, membru in Centrul pentru Cercetarea Vaccinului si in Programul Postuniversitar in Microbiologie si Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Acesta spune ca boala nu are transmisibilitatea variolei, dar se transmite de la om la om, mai ales prin secretii. Asta inseamna si saliva sau secretiile respiratorii din tuse sau stranut: "si cum noi stim ca sunt ceva probleme cu comportamentul pe strada, asta inseamna ca trebuie oarecare prudenta".

Apoi, mortalitatea nu este cea din variola (de pana la 30%), dar nici nu-i "floare la ureche. Se estimeaza ca in cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalitatii prin monkeypox au fost undeva intre 3-6%. Din nou, totul se reduce la R0. Care in cazul monkeypox a fost calculata a fi in jur de 0.32-0.35. Suficient de jos pentru ca sa nu se produca raspandire exploziva. Reamintesc: un R0=0.32 inseamna ca, intr-o populatie complet susceptibila, un individ cu monkeypox poate infecta cu success 0.32 alti indivizi. Asta prin definitie nu ridica probleme".

Sunt intotdeauna posibile clusteruri: "daca virusul se transmite prin secretii si intra intr-o populatie susceptibila cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare".

Boala nu are neaparat rezervorul la maimute: "ca atunci ar fi trebuit sa ne temem doar pe plaja la pozele clasice. Se pare insa ca rezervorul natural al virusului sunt rozatoarele. Ceea ce inseamna ca populatia unde sobolanii aproape au ajuns animale de companie (ma refer acum doar la numar, nu la dimensiunile lor care sunt acelea ale unui catel mai mititel) e la risc major. Faptul ca unii cetateni ai planetei se asteptau ca monkeypox sa inceapa sa zburde nu-i face pe acestia nici conspiratori si nici vrajitori. Dupa cum am mai spus, e suficient sa pui mana pe orice carte de boli emergente si ai sa gasesti acolo informatia".

In aceeasi postare apare si lista infectiilor cu cel mai mare potential pandemic:

a. Febra hemoragica de Crimea-Congo b. Bolile filovirale (i.e., Ebola & Marburg) c. Coronavirusurile emergente inalt patogene relevante pentru om (MERS Co-V & SARS) d. Febra de Lassa e. Nipah si Hendra f. Virusul febrei Vaii Rift g. Monkeypox.

"Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrajitorie, nici gut feeling, biocurenti sau vreo previziune de-a lui Nostradamus. Au fost doar experti din toate domeniile legate de emergenta patogenilor si raspandirea lor in populatiile umane, care au judecat la rece si pe baza de modelare. Evident, pentru Nazdravanei, o astfel de abordare este o erezie profunda deoarece ei considera ca stiinta este atunci cand ne dam cu parerea si atat. Am vazut ca nici nu s-a anuntat bine ca circula monkeypox, ca au si inceput conspiratiile legate de vaccin. In primul rand, trebuie sa va spun un mare secret, direct de la oculta: in urmatoarele teste IQ va figura obligatoriu intrebarea: Cei care raspund nu vor fi primiti nici macar la scoala ajutatoare. Deoarece se considera ca planeta ar trebui sa aiba acel nivel minim de cunostinte care sa permita raspunsul corect la intrebarea de mai sus. Ati vazut ca pana si Plandemicul a invatat acest raspuns si va putea raspunde fara nicio ezitare: . Ceea ce garanteaza macar locul la scoala ajutatoare", se arata in postare.

"Cum se face ca avem vaccin anti-monkeypox? Aici, va trebui sa recunosc: ne-au prins. Cea mai buna dovada a marii resetari este tocmai asta: cand bilgeitz a vazut c-a dat-o-n bara cu SARS-CoV-2, a recurs imediat la planul B, cel pus la cale de pe vremea lui Newton si Jenner. Rationamentul a fost urmatorul: nu putem da drumul la variola c-au eradicat-o aia, dar dam drumul la monkeypox. Pentru asta avem vaccinulul pentru smallpox, care va merge mai ceva decat vaccinul Moderna pe Omicron. Realitatea este ca n-am avut niciodata un vaccin pentru smallpox. Am folosit varianta lui Jenner (cowpox, care s-a bazat pe virusul de la vaca). Si putem oricand sa-l reintroducem in fabricatie si eventual sa folosim stocurile existente de vaccin. Partea ce mai misto este ca oricum am da-o cu vaccinul, planul este diabolic: daca porneste monkeypox, noi astia, batranetul, care resetam de n-avem aer, o sa scapam fara probleme: suntem deja vaccinati pentru variola (cu cowpox) si vaccinul o sa ne protejeze de monkeypox", este finalul mesajului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare