Burse

OMV Petrom va incepe productia de combustibil sustenabil pentru aviatie (SAF) la Petrobrazi....

OMV Petrom va incepe productia de combustibil sustenabil pentru aviatie (SAF) la Petrobrazi. Produsul va contribui la diminuarea emisiilor de CO2 din zborurile comerciale

23.06.2022, 16:10 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, listata la bursa locala sub simbolul SNP, va produce combustibil sustenabil pentru aviatie la rafinaria Petrobrazi prin coprocesarea uleiului de rapita produs pe piata locala. Primele cantitati de test sunt estimate pentru luna iulie a acestui an. Produsul va contribui la diminuarea emisiilor de CO2 din zborurile comerciale, conform unui comunicat al companiei.

"Productia de SAF face parte din obiectivele noastre strategice si credem ca va deveni principala alternativa pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatica. Ne propunem ca la nivelul anului 2030 sa avem o productie anuala de SAF si HVO (ulei vegetal hidrotratat) de circa 450 de mii de tone", Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare si marketing.

Acest test s-a bazat pe primul pilot de co-procesare a uleiului de rapita, finalizat cu succes, la rafinaria Petrobrazi, in iulie 2020. OMV Petrom a fost certificat ca producator HVO pe baza auditului CERTROM, in conformitate cu cerintele schemei voluntare International Sustainability and Carbon Certification (ISCC-EU). Acesta este un sistem recunoscut de Comisia Europeana pentru certificarea materialelor sustenabile ce respecta cerintele legale ale Directivei privind promovarea utilizarii Energiei din Surse Regenerabile (RED). Utilizarea HVO reduce cu minim 65% emisiile de CO2 fata de motorina conventionala.

Petrobrazi va deveni astfel prima rafinarie certificata ISCC din tara care produce SAF si HVO prin co-procesarea materiilor prime de natura biologica. SAF-ul produs la rafinaria Petrobrazi pentru zborurile comerciale va contribui la reducerea cu aproximativ 70% a emisiilor de CO2 fata de combustibilul conventional, se arata in comunicat.

In acelasi timp, compania are in vedere extinderea capacitatilor de productie in viitor pentru a realiza combustibili sustenabili avansati, obtinuti dintr-o gama variata de materii prime reziduale (ex: uleiul alimentar uzat).

Pentru a indeplini dezideratele Comisiei Europene privind atingerea obiectivelor climatice, planul actual include utilizarea a cel putin 63% SAF din necesarul de combustibil pentru aviatie pana in 2050 pentru transportul aerian din UE. Combustibilii sustenabili vor juca un rol major in decarbonizarea acestui sector.

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de rapita din Uniunea Europeana, situandu-se pe locul 4, in 2021. Conform Institutului National de Statistica, cea mai mare parte a productiei este exportata ca materie prima (seminte), doar o parte din cantitatile obtinute fiind valorificate pe plan intern. Prin utilizarea uleiului de rapita obtinut local in producerea de carburanti sustenabili pentru aviatie, contribuim la extinderea lantului valoric al rapitei in Romania.

Actiunile SNP au coborat cu 4,1% de la inceput de an incoace, pe tranzactii de circa 1,7 miliarde de lei. Cea mai mare companie de la bursa romaneasca are o capitalizare de 27 de miliarde de lei, conform datelor BVB.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare